Hlavní obsah

USA nikdy napadené Evropě nepomůžou, řekl Trump ještě jako prezident šéfce EK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident a současný republikánský kandidát v listopadových prezidentských volbách Donald Trump v době svého úřadování měl říct šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, že Spojené státy nikdy nepomohou Evropě, pokud by se ocitla pod útokem. S odkazem na eurokomisaře pro vnitřní trh Thierra Bretona o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Setkání Ursuly von der Leyenové a Donalda Trumpa na Světovém ekonomickém fóru v lednu 2020

Článek

„Musíte pochopit, že pokud bude Evropa napadena, nikdy vám nepřijdeme na pomoc a nepodpoříme vás,“ citoval Breton Trumpova slova, která podle něj měla zaznít v lednu 2020 při setkání amerického exprezidenta s unijními politiky na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Eurokomisař pro vnitřní trh zavzpomínal na amerického exprezidenta na úterní panelové diskuzi v Bruselu. Jeho komentář se navíc náramně hodil současnému americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, který Trumpova slova z roku 2020 využil ve své kampani, píše bez dalších podrobností agentura Reuters.

Trump se podle eurokomisaře v Davosu rozpovídal i o Severoatlantické alianci. „Mimochodem, NATO je mrtvé, a my odejdeme, vystoupíme z NATO,“ řekl podle Bretona Trump. „A mimochodem, dlužíte mi 400 miliard dolarů, protože jste nezaplatili, vy, Němci, co jste měli, za obranu,“ dodal na adresu Německa současný kandidát na amerického prezidenta.

Trumpa si Rusko pěstovalo 40 let, byl to ochotný papoušek, tvrdí agent KGB

Amerika

Na otázku, zda se vzpomínky von der Leyenové na Trumpovy výroky shodují s Bretonovými, se mluvčí předsedkyně Evropské komise odmítl vyjádřit.

„Prezidentka ze zásady nikdy nezveřejňuje, co jí její partneři řekli na schůzkách za zavřenými dveřmi. Nebudeme to tedy komentovat ani v jednom případě,“ uvedl mluvčí v e-mailu zaslaném agentuře Reuters.

Trump je hlavním favoritem na republikánského kandidáta v prezidentských volbách, které se budou konat 5. listopadu 2024. Podle posledního průzkumu veřejného mínění, o kterém v jiné zprávě informovala agentura Reuters, jsou na tom v současnosti Trump s Bidenem stejně, oba mají shodně 35 procent podpory amerických občanů.

Biden: Trump je ochotný obětovat demokracii, jen aby se dostal k moci

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám