Hlavní obsah

USA chtějí vytvořit útočné kybernetické zbraně

– Washington

Americké ministerstvo obrany chce vyvinout kybernetické zbraně, které by bylo možné použít proti nepřátelským cílům. Agentuře Reuters to dnes sdělili zástupci výzkumného oddělení Pentagonu DARPA, které sehrálo významnou roli i při vývoji internetu před 40 lety.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Moderní válčení bude vyžadovat efektivní využívání kybernetických, kinetických a kombinovaných kybernetických a kinetických prostředků," řekla ředitelka DARPA Regina Duganová. Pojmem kinetické prostředky Pentagon označuje bomby, střely a vojáky.

Podle Duganové jsou americké schopnosti reagovat na rychlý vývoj kybernetických hrozeb omezené "v útočném i obranném pojetí". "Musíme to napravit," zdůraznila ředitelka DARPA.

Výdaje rostou

Rozpočet oddělení se od současného fiskálního roku, který začal 1. října, zvýšil o 80 miliónů dolarů na 208 miliónů. V příštích pěti letech by měly výdaje na výzkum kybernetických zbraní dosáhnout 12 procent celkových výdajů Pentagonu.

Duganová také připomněla, že kybernetické útoky nemusí znamenat jen ztrátu dat, ale mohou ohrozit i fyzické systémy. V minulosti tak působil například virus Stuxnet, jehož cílem bylo sabotovat íránská jaderná zařízení. Mezi odborníky panuje podezření, že virus vyvinuli američtí a izraelští odborníci.

Americké ministerstvo obrany tvrdí, že zvláštní vojenské kybernetické jednotky už vytvořilo více než 30 zemí, včetně USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám