Hlavní obsah

Učitel v USA před žáky nakrmil dravou želvu živým štěnětem, byl obviněn z týrání zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký učitel přírodních věd Robert Crosland byl v pátek obviněn z týrání zvířat kvůli tomu, že letos 7. března před žáky nakrmil kajmanku dravou (Chelydra sepentina) nemocným štěnětem, napsal list The Independent. Hrozí mu pokuta až pět tisíc dolarů (přes 110 tisíc Kč) nebo půlroční vězení. Čin mnohé lidi pobouřil a petici za jeho odvolání podepsalo 190 tisíc lidí.

Kajmanka dravá (Chelydra serpentina)

Článek

Učitel nekrmil želvu během výuky, ale až po ní před malou skupinou studentů, uvedl školní inspektor Marc Gee. „Doufáme, že kvůli mylnému úsudku učitele v tomto případě nebudou zapomenuty roky péče, snahy, úsilí a nadšení, které učitel věnoval studentům na škole v okrese Preston v Idahu,” řekl inspektor Gee.

Škola čeká na verdikt soudu, než rozhodne o učitelově dalším osudu, prozatím byl stažen z výuky a přeřazen do administrativy.

Pod peticí za odvolání je 190 000 podpisů

Matka dvou chlapů, kteří u krmení želvy byli, uvedla, že děti více rozrušila kritika jejich učitele než samotný čin. „Moje děti jsou velmi rozrušené z toho, jakým způsobem je Robert vykreslován ve zprávách. Strávil celý život tím, že dětem ukázoval, jak se starat o zvířata a krmit je,“ řekla Faranhly Hansenová listu Preston Citizen.

Zastali se ho i bývalí žáci. „Je to skvělý učitel a umí přivést vědu k životu. Miloval jsem jeho hodiny, protože měl želvy, hady a další skvělé věci,“ uvedl jeden z nich.

Petici za učitele podepsalo 3800 lidí, což je ale mnohem méně než 190 tisíc podpisů pod peticí za jeho odvolání. Ta označila Croslandovo chování za nechutné bez ohledu na to, že štěně bylo nemocné a umíralo. Podle petentů jsou humánnější způsoby, jak zacházet se zvířaty.

Nakonec utratili i želvu

Želva byla zabavena ministerstvem zemědělství státu Idaho a „humánně utracena“ jako invazivní druh. Chována přitom byla ve školním paludáriu pro želvy, a ne ve volném výběhu v přírodě. Na její chov však škola ani učitel neměli povolení.

Kajmanka dravá žije ve Střední Americe a na jihovýchodě USA. Za invazivní je považována v Kalifornii a dalších státech na západním pobřeží USA, v Itálii a v Japonsku. Jde o dravce dlouhého až osmdesát centimetrů se silnými drápy a mohutnými čelistmi, které dokážou prokousnout i ruku.

Kajmanky nepohrdnou ani mršinami, ale raději loví živou kořist. Mnohé jiné plazy však usmrcenými zvířaty nelze krmit vůbec, například mnozí hadi je odmítají.

Kajmanka je i součástí kreolské želví polévky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám