Hlavní obsah

Trump zmrazil venezuelské vládě aktiva ve Spojených státech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump podepsal příkaz, kterým nařídil úplně zmrazit aktiva venezuelské vlády v jurisdikci Spojených států. Tento krok má zvýšit dále tlak na režim prezidenta Nicoláse Madura.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Aktiva jsou zablokována a nelze je převádět, použít ke splácení, vyvézt, vrátit či jinak s nimi manipulovat,“ uvádí dokument. Zakázány jsou rovněž veškeré transakce s venezuelskými úřady.

„Rozhodl jsem, že je nezbytné zablokovat majetek venezuelské vlády z důvodu pokračující usurpace moci nelegitimním režimem Nicoláse Madura,“ vysvětlil Trump v dopise zaslaném demokratické předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Podle informací listu The Wall Street Journal má jít o první krok k úplné ekonomické blokádě Caracasu, což by Venezuelu zařadilo po bok zemí, jako je Severní Korea, Írán, Sýrie a Kuba. Trump dal minulý týden najevo, že zvažuje embargo či úplnou izolaci Venezuely.

Spojené státy minulý měsíc vyhlásily sankce proti deseti lidem a třinácti společnostem, které se podle přesvědčení americké administrativy podílejí na korupci a machinacích kolem distribuce potravin ve Venezuele. Výtěžek z podvodů podle amerického ministerstva financí směřuje na účty prezidenta Nicoláse Madura a členů jeho rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám