Hlavní obsah

Trump ustupuje a zachová část Obamacare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washinton

Budoucí americký prezident Donald Trump po setkání s dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou ustoupil od plánu zrušit Zákon o dostupné (zdravotní) péči, označovaný jako Obamacare. Uvedl to v rozhovoru pro The Wall Street Journal. Zrušení by bylo obtížné, protože na to republikánům chybí v Senátu dost hlasů, dodal list The New York Times.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump řekl, že v platnosti zůstane bod zakazující pojišťovatelům plnit pokrytí na základě dříve existujících podmínek. Řekl, že také souhlasí s tím, aby děti i poté, co dospějí, mohly být až do svých 26 let nadále pojištěni podle stejných podmínek.

„To se mi líbí,“ řekl Trump ke dvěma klíčovým ustanovením Zákona o dostupné péči. Televizi CBS řekl, že garance pokračování zdravotního pojištění podle předchozích podmínek „byl jedním z nejsilnějších prvků“ zákona.

Právě toto ustanovení ale nejvíce vadí pojišťovnám, které tvrdí, že to může fungovat jen v případě, kdy se pojišťuje i dostatečný počet zdravých lidí, kteří je nečerpají.

Pokud by se Zákon o dostupné péči zrušil, 22 miliónů lidí by se ocitlo bez pojištění. Přišli by o něj i ti, kteří na ně budou mít nárok.

Úplné zrušení však není možné, protože na to by potřebovali republikáni mít v Senátu většinu 60 hlasů, mají však jen 51 hlasů.

Podle Trumpa se lidé nemusejí obávat, že by v případě změny zákona ztratili stávající pojištění. Upravená podoba bude platná okamžitě. „Uděláme to současně. Bude to v pořádku.“

Kvůli obavám ohledně budoucnosti tohoto zákona si podle listu The New York Times ještě ve středu sjednalo zdravotní pojištění na sto tisíc Američanů, což je rekordní počet.

Ústup od slibů

K otázce stíhání své protikandidátky Hillary Clintonové kvůli použití soukromého e-mailu pro pracovní komunikaci řekl: „Není to něco, o čem bych moc přemýšlel, protože chci vyřešit zdravotní péči, pracovní místa, pohraniční kontroly a daňovou reformu.”

Trumpovy plány pro první rok vládnutí se značně odchylují od slibů, které dával v předvolební kampani, upozorňují americká média.

Reklama

Výběr článků

Načítám