Hlavní obsah

Trump nechal v Bílém domě Bidenovi vlídný dopis

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump se sice nezúčastnil inaugurace svého nástupce Joea Bidena, dodržel však jinou tradici - nechal mu v Bílém domě dopis. Biden to potvrdil a zmínil, že z úcty k Trumpovi by nechtěl hned uvádět, co se v něm píše. Dopis však označil za šlechetný.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Joe Biden v Oválné pracovně podepisuje exekutivní příkazy.

Článek

„Prezident napsal velmi šlechetný dopis,“ řekl Biden novinářům v Oválné pracovně, když podepisoval exekutivní příkazy, jimiž rušil řadu Trumpových nařízení. Co se v něm píše, však neřekl: „Protože je to soukromé, nebudu o tom mluvit, dokud o tom nebudu mluvit s ním, ale bylo to šlechetné.“

I tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová na následné tiskové konferenci odmítla říci více k tomu, co se v listu píše. „Tento dopis byl soukromý, jak vám všem řekl, byl jak šlechetný, tak i vlídný.“ Zmínila pouze, že Biden jej nechce zveřejnit jednostranně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trumpovy děti se slzami v očích poslouchají otcův poslední prezidentský projev.Video: Reuters

Vysoký Trumpův poradce popsal CNN dopis jako „osobní vzkaz”, ve kterém oroduje za úspěch země a za to, aby nová administrativa pečovala o zemi. Dodal, že byl jednou z mnoha věcí na Trumpově úterním seznamu úkolů.

Biden hned první den nařídil nosit roušky a zastavil stavbu Trumpovy zdi

Amerika

Trump podle jednoho zdroje CNN dopis neukázal většině svých poradců.

Tradice od dob Reagana

Od odchodu Ronalda Reagana z Bílého domu se stalo tradicí, že dosluhující prezident napíše dopis svému nástupci a nechá ho v Oválné pracovně. Trump sám takový dopis dostal od Baracka Obamy. Tehdy mu hned volal, ale Obama byl ještě v letadle do Palm Springs a nemohl hovor přijmout. Když pak Trumpovi volal, prezidentovi poradci ho nespojili, řekli mu jen, že mu Trump chtěl poděkovat. Oba muži tak spolu nikdy přímo nemluvili.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Zanechání dopisu je o to překvapivější, že se Trump nejen neúčastnil inaugurace, ale dokonce v rozlučkovém projevu na základně Andrews ani Bidena nejmenoval, i když v původním textu řeči jeho jméno bylo. Popřál pouze „nové administrativě hodně štěstí a velký úspěch“, aniž by uvedl, že jde o Bidenovu administrativu.

Reklama

Výběr článků

Načítám