Hlavní obsah

Trump nakonec podepíše dojednanou smlouvu o hranicích, nadšený ale není

Dohodu o ochraně hranic, kterou dojednali v Kongresu republikáni s demokraty, nakonec americký prezident Donald Trump podepíše, oznámila ve středu televize CNN. Trump z ní nadšený není, ale chce se vyhnout další krizi kolem financování vlády.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

Prezident dlouhodobě žádá, aby mu zákonodárci schválili uvolnění 5,7 miliardy dolarů (130 miliard Kč) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na jižní hranici s Mexikem. Před loňskými Vánocemi kvůli tomu zablokoval financování části federální vlády, aby si souhlas Kongresu vynutil. Přestože nakonec ustoupil a peníze pro ministerstva a vládní agentury po 35 dnech uvolnil i bez požadovaných financí, vyhlásil další ultimátum s požadavkem na dohodu do tohoto pátku.

Republikánští a demokratičtí zastupitelé nakonec dospěli k dohodě, která částečně požadavkům prezidenta ustupuje, nicméně slib na uvolnění 5,7 miliardy dolarů na stavbu zdi neobsahuje.

Trump v první reakci prohlásil, že s návrhem není spokojen, protože mu dává na ostrahu hranic jen 1,4 miliardy dolarů. „Nemohu říci, že jsem nadšený,“ řekl.

Nic není jisté

Podle CNN se nakonec rozhodl smlouvu dojednanou republikány a demokraty podepsat. O návrhu příslušného zákona, který ale dosud neexistuje v písemné podobě, by podle některých médií mohla Sněmovna reprezentantů hlasovat už ve středu. Pak by se měl k dohodě vyslovit Senát a procedura skončí podpisem prezidenta. Ultimátum, kterým původně Trump hrozil, vyprší v pátek o půlnoci místního času (v sobotu nad ránem SEČ).

Agentura Reuters napsala, že schválení dohody není v žádné z komor Kongresu ani zdaleka jisté. Zleva na návrh útočí radikální křídlo demokratů, zprava konzervativní republikáni.

Sám Trump na Twitteru napsal, že zeď postaví i bez kongresových peněz. „Bez ohledu na peníze na zeď stavba průběžně pokračuje!” uvedl prezident. CNN nevylučuje, že pokud návrh Kongresem neprojde, Bílý dům si peníze může opatřit buď exekutivním příkazem prezidenta, nebo vyhlášením stavu nouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám