Hlavní obsah

Trump mučení vězňů neobnoví

Tvrdé výslechové praktiky při vyslýchání vězňů ve Spojených státech nebudou obnoveny. Americký prezident Donald Trump o jejich znovuzavedení uvažoval, v pátek však prohlásil, že ustupuje ministru obrany Jamesi Mattisovi, který není jejich zastáncem.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump (vlevo), James Mattis a Mike Pence (vpravo)

Článek

"Veřejně prohlásil, že není zastáncem mučení nebo waterboardingu, či jak to chcete definovat... Já s tím nemusím souhlasit. Ale řeknu vám, že jeho slovo je rozhodující, protože mu dám tu pravomoc. Je to expert," řekl Trump na Mattisovu adresu během své společné tiskové konference s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Podle amerických médíí je to vůbec poprvé, co od svého nástupu do úřadu nový šéf Bílého domu veřejně ustoupil některému z lidí, které si vybral do své administrativy.

Byl připraven podepsat

Trump se podle agentury AP chystal podepsat exekutivní příkaz, který mohl vést k obnovení programu výslechů podezřelých z terorismu v tajných věznicích CIA. Tyto praktiky, za něž USA čelily mezinárodní kritice, zakázal Trumpův předchůdce Barack Obama.

Proti Trumpovu zvažovanému kroku dávali najevo odpor někteří přední republikáni včetně šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana.

Reklama

Výběr článků

Načítám