Hlavní obsah

Trump kritizuje Harley-Davidson, že se vzdává a přesunuje výrobu mimo USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump se v pondělí tvrdě pustil do výrobce motocyklů Harley-Davidson kvůli oznámení, že přesune svou výrobu mimo území USA, aby jeho výrobky při exportu do zemí EU unikly nově uvaleným clům a výrobní cenu nezvyšovala americká cla na dováženou ocel a hliník.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Motorkář na motocyklu značky Harley-Davidson při přehlídce v Hamburku.

Článek

„Překvapuje mě, že ze všech společností by právě Harley-Davidson měl být první, kdo vyvěsí bílou vlajku,“ uvedl Trump na Twitteru poté, co firma oznámila, že část produkce přenese do firem v Brazílii, Indii a Thajsku, aby nebyly jeho motocykly prodávané v EU nově daněny 25procentní celní sazbou. [celá zpráva]

Cla uvalila Evropská unie recipročně za americká cla na ocel a hliník.

Harley-Davidson uvedl, že veškerá cla by zvedla cenu každé motorky prodávané v Evropě o 2200 dolarů, tedy skoro o padesát tisíc. Na evropském trhu prodá firma nejvíce motorek.

Trump také v poznámce na Twitteru uvedl, že za Harley-Davidson tvrdě bojoval a že „nakonec nebudou platit cla za prodej v Evropě, která silně poškodila náš obchod, jenž klesl o 151 miliard“. Co toto vyjádření znamená, není jasné, uvedl server Politico. Na seznamu výrobků podléhajících clu motocykly jsou. [celá zpráva]

Trumpovo vyjádření končí nic neříkající větou. „Daně jsou jen výmluva Harleye. Buďte trpěliví.“

Reklama

Výběr článků

Načítám