Hlavní obsah

Harley-Davidson přesune v reakci na evropská cla část výroby do Asie a Brazílie

Novinky, bož

Americký výrobce Harley-Davidson přesune výrobu svých motocyklů pro evropský trh ze svých amerických továren do Asie a Brazílie. Uvedl to server listu Financial Times. Jde o přímý dopad rozhodnutí Evropské unie uvalit odvetná cla mimo jiné na dovoz amerických motocyklů s obsahem od 500 kubických centimetrů.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

Výrobce legendárních motocyklů odhaduje dodatečné náklady evropských cel na 100 miliónů dolarů (2,22 miliardy korun) ročně. Protože však společnost z amerického Milwaukee nechce trestat spotřebitele zvýšením cel, rozhodla se část výroby přesunout do svých zahraničních továren v Indii, Brazíli a Thajsku.

„Harley-Davidson se domnívá, že pokud by se obrovský nárůst nákladů přenesl na prodejce a koncové zákazníky, měl by okamžitý a trvalý zhoubný dopad na naši činnost v tomto regionu tím, že by snížil dostupnost produktů Harley-Davidson pro naše zákazníky a negativně ovlivnil udržitelnost podnikání našich prodejců,“ stojí v pondělním prohlášení společnosti.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Motorkář na motocyklu značky Harley-Davidson při přehlídce v Hamburku.

Přesunutí výroby do zahraničí si vyžádá dodatečné investice a potrvá celkem 18 měsíců. Společnost již dříve oznámila záměr zavřít své výrobní linky v Austrálii. V loňském roce Harley-Davidson prodal v společném regionu Evropa, Blízký východ a Afrika 44 935 motocyklů, což představuje 18,5 procenta celosvětového odbytu a zhruba polovinu prodejů mimo USA.

V pátek začala v EU platit cla na dovoz vybraného amerického zboží. Na seznamu dotčeného zboží jsou například arašídové máslo, bourbon a ostatní americké whiskey, kalhoty nebo silné motocykly. Opatření tedy dopadne na ikonické značky Levi Strauss nebo právě Harley-Davidson. Jde o reakci na krok Spojených států, jež zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám