Hlavní obsah

Trump dal soudům ručení za miliardy, vyhnul se zabavení majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu kandidující americký exprezident Donald Trump poskytl newyorským soudům ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy Kč). Jde o část vyměřeného trestu v případu systematického zveličování majetku ve snaze podvádět banky a pojišťovny. Pokud by tak Trump neučinil, newyorské úřady by mohly začít zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.

Foto: Marco Bello, Reuters

Americký exprezident Donald Trump

Článek

O poskytnutí ručení během pondělka (v úterý ráno středoevropského času) informovaly agentury s odvoláním na dokument zveřejněný newyorským soudem.

Soudce Arthur Engoron v dotyčném občanskoprávním procesu uznal téměř všechna tvrzení prokurátorů a v únoru nařídil Trumpovi zaplatit přes 350 milionů dolarů a k tomu dalších 100 milionů dolarů na úrocích (celkem přes deset miliard korun).

Trumpova mediální firma loni prodělala 1,4 miliardy, akcie prudce spadly

Ekonomika

Trump se proti rozhodnutí odvolal a během odvolacího procesu nemá povinnost 454 milionů dolarů zaplatit, soudu však měl prokázat, že stát peníze v případě potvrzení verdiktu dostane, tedy buď částku složit, nebo si zajistit ručitele. Trumpovi obhájci si stěžovali, že sehnat ručitele za tak vysokou částku je „prakticky nemožné“, a odvolací soud na konci března stanovil, že úřady se spokojí s ručením za 175 milionů dolarů.

Exprezident v případu vinu odmítá a podobně jako čtyři obžaloby proti své osobě prezentuje i tento občanskoprávní verdikt jako součást jakéhosi spiknutí, zatímco za Republikánskou stranu znovu kandiduje do Bílého domu.

Trump zbohatl o miliardy dolarů. Peníze ale nemůže použít

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám