Hlavní obsah

Trump chce žalovat osoby spojené s Muellerovým vyšetřováním ruského vměšování

Washington

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že zažaluje některé osoby, které se podílely na vyšetřování kontaktů jeho volebního štábu s Ruskem před volbami v roce 2016. Šéf Bílého domu to ve středu řekl ve Washingtonu po setkání s finským prezidentem Saulim Niinistöem. Vyšetřování skončilo bez nalezení důkazů o vině prezidenta nebo jeho spolupracovníků.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Pravděpodobně vyvolám spoustu procesů proti spoustě lidí, kteří měli něco společného se zkorumpovaným vyšetřováním týkajícím se voleb v roce 2016,” prohlásil Trump.

Trump a ani jiný Američan s Ruskem nespolupracoval, uvádí Muellerova zpráva

Amerika

Žádná konkrétní jména prezident neuvedl. V minulosti však v této souvislosti hovořil hlavně o bývalém šéfovi Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesi Comeym. Trump ho zbavil funkce v květnu 2017.

Dvouleté vyšetřování takzvané ruské kauzy, vedené bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem, nepřineslo dostatek důkazů, které by mohly vést k obvinění Trumpa nebo členů jeho volebního týmu z tajného spiknutí s Ruskem. Potvrdilo nicméně ruský vliv na volby a nezbavilo Trumpa podezření, že prošetřování této kauzy bránil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám