Hlavní obsah

Tropická bouře Fiona zesílila na hurikán a udeřila na Portoriko

Tropická bouře Fiona v neděli v karibské oblasti zesílila na hurikán a udeřila na Portoriko, kde se lidé připravovali na silný vítr a přívalové deště, napsala agentura AP. Hurikán uvrhl celý ostrov do tmy, obnovit výpadky elektřiny může trvat několik dní. Podle meteorologů by silný déšť mohl způsobit sesuvy půdy i katastrofické záplavy, v odlehlých oblastech může napršet až 64 centimetrů srážek.

Foto: Ricardo Arduengo, Reuters

Lidé v Portoriku očekávají úder hurikánu Fiona.

Článek

V neděli ráno místního času se Fiona pohybovala asi 40 kilometrů jihozápadně od portorického města Ponce a její mraky zakrývaly celý ostrov. Doprovázel ji silný vítr o rychlosti 140 kilometrů za hodinu a pohybovala se na severozápad rychlostí 13 kilometrů za hodinu.

Společnost Luma, která provozuje elektrickou síť na ostrově, uvedla, že špatné počasí narušilo rozvody, což vedlo k „výpadku elektřiny na celém ostrově“. „Současné povětrnostní podmínky jsou extrémně nebezpečné a neumožňují vyhodnotit celkovou situaci,“ uvedla společnost v prohlášení. Dodala, že obnovení dodávek elektřiny může trvat několik dní.

Ostrov se přitom stále zotavuje z dopadů hurikánu Maria, který dosáhl nejvyššího pátého stupně a na Portoriko udeřil v září 2017. Bouře zavinila smrt téměř 3000 lidí a způsobila škody v hodnotě 100 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Více než 3000 domů zůstává i po tolika letech stále bez střechy a místo ní má jen plachtu.

„Myslím, že všichni Portoričané, kteří přežili Marii, trpí posttraumatickým stresem a ptají se: Co se bude dít? Jak dlouho to bude trvat? Co nás čeká?“ uvedl Danny Hernández, který pracuje v metropoli San Juanu, ale plánuje nepříznivé počasí přečkat společně s rodiči a dalšími příbuznými v západoportorickém městě Mayaguez. Jak popsal, atmosféra v místním supermarketu, kde se snažil ještě před bouří společně s dalšími nakoupit zásoby, byla velmi ponurá.

Spolumajitel hotelu Tomás Rivera z města El Combate na jihozápadě ostrova uvedl, že je připraven, nicméně přesto se obává „enormního“ množství srážek, které se očekává. Je podle něj zajímavé, že i nedaleké útočiště pro zvířata z volné přírody bylo v posledních hodinách nezvykle tiché. „Běžně tu bývají tisíce ptáků, teď ale není vidět žádný,“ uvedl Rivera. „I ptákům je jasné, co se bude dít, a připravují se na to,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám