Hlavní obsah

Tři Američany obvinili ze zločinu z nenávisti kvůli smrti černocha Arberyho

Washington

Americká federální prokuratura obvinila ve středu tři bělochy ze zločinu z nenávisti v souvislosti se smrtí černocha Ahmauda Arberyho loni v únoru. Útočníci Arberyho zastřelili, když si šel zaběhat v Brunswicku ve státě Georgia.

Foto: Dustin Chambers, Reuters

Loňské protesty kvůli smrti Arberyho

Článek

Obviněnými jsou 35letý Travis McMichael a jeho 65letý otec a bývalý policista Gregory, kteří si 23. února loňského roku podle vyšetřovatelů vzali střelné zbraně, nasedli do auta, Arberyho pronásledovali a nakonec připravili o život. Jejich soused William Bryan jim při pronásledování Arberyho údajně pomáhal a blokoval oběti cestu svým vozem.

McMichaelovi policii řekli, že muže na ulici konfrontovali proto, že jej považovali za pachatele dřívější série vloupání.

Pětadvacetiletý Arbery byl zastřelen třemi ranami z těsné blízkosti. Dva měsíce po jeho smrti unikla na internet videonahrávka střelby a případ vyvolal ve Spojených státech velké pozdvižení.

USA otřásá šokující video zastřeleného černocha, podezřelé zatkli až po měsících

Amerika

Trojice mužů byla již dříve ve státě Georgia obviněna z vraždy, což odmítla. Nyní kromě toho čelí také obvinění ze zločinu z nenávisti, zasahování do občanských práv a z pokusu o únos. Termín zahájení procesu ještě nebyl stanoven.

Smrt Ahmauda Arberyho byla jedním z útoků na černochy ve Spojených státech, které v loňském roce rozpoutaly celostátní protesty. Neznámějším případem se stala smrt černocha George Floyda při policejním zatýkání v Minneapolisu, z níž byl shledán vinným bělošský policista Derek Chauvin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám