Hlavní obsah

Trapas policie v Mexiku: místo syna největšího narkomafiána zatkli prodavače aut

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Mexická vláda přiznala, že zatčení syna jednoho z nejobávanějších a nejhledanějších bossů tamní narkomafie Joaqína Guzmána, které tamní policie s velkou pompou oznámila ve čtvrtek, byl omyl. Zadrženým mužem ve skutečnosti nebyl Jesús Alfredo Guzmán, jehož otec stojí v čele kartelu Sinaloa, nýbrž prodavač automobilů Felix Beltran Leon.

Foto: Reuters

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán Loera na fotografii z roku 1993, kdy byl zatčen.

Článek

Mexické úřady ve čtvrtek s velkou slávou informovaly o jednom z největších policejních úspěchů za poslední roky, v sobotu ale musely přiznat, že šlo o omyl, informoval server BBC.

Zatčený muž totiž nemá nic společného s Guzmánem zvaným El Chapo, který se skrývá od roku 2001, kdy utekl z vězení. Ten vede obávaný drogový kartel Sinaloa, který ovládá významnou část exportu kokainu, marihuany a metamfetaminu do USA.

Pochybnosti o totožnosti zatčeného vyvstaly krátce po oznámení jeho úlovku, když právník, který tvrdí, že je ve spojení s Guzmánovou rodinou, vydal prohlášení, v němž uvedl, že syn drogového bosse ve vazbě není. Novináři poté našli Leonovu matku, která popřela, že by její syn měl jakýkoliv kontakt s kartelem Sinaloa.

Policie následně znovu prověřila Leonovu totožnost a přiznala pochybení.

Trapas pro vládu

BBC připomíná, že toto faux pas bolestně zasáhlo vládu prezidenta Felipeho Calderona v jejích snahách o boj s drogovou kriminalitou.

Jesús Guzmán, zvaný El Gordo (Tlusťoch), si po boku svého otce získává v poslední době v kartelu Sinaloa významný vliv. Má pod palcem většinu drogového obchodu mezi Mexikem a Spojenými státy, kde byl už obviněn.

Jeho otec byl uvězněn v roce 1993, ale podařilo se mu o osm let později z přísně střežené věznice uprchnout. Americké úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho dopadení odměnu až pět miliónů dolarů.

Podle BBC poslední policejní omyl dokládá, jak složité a spletité je drogové podsvětí v Mexiku. Podobných případů totiž může být mnohem víc.

Prezident Calderon při svém nástupu do funkce před téměř šesti lety vyhlásil drogovým kartelům otevřenou válku. Od té doby v souvislosti s drogovou kriminalitou zemřelo kolem 55 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám