Hlavní obsah

Tma a chaos v dopravě. Venezuela zažila masivní výpadek elektřiny

Caracas

Výpadek elektřiny postihl ve čtvrtek rozsáhlé oblasti ve Venezuele a způsobil totální chaos v dopravě, píše agentura DPA. Téměř celá země se ocitla ve tmě. V hlavním městě Caracasu vypukl dopravní chaos, zastavil se provoz metra a vypnuly semafory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Caracas se ponořil do tmyVideo: Reuters

 
Článek

Ministr informací Jorge Rodríguez tvrdí, že je to sabotáž, kterou mají na svědomí nepřátelé socialistické vlády Nicoláse Madura. „Cílem bylo odříznout venezuelský lid na několik dnů od elektřiny,“ řekl a dodal: „To se těmto kriminálníkům nepodaří.“

„Válka o elektřinu, kterou proti našemu lidu vede americký imperialismus, selže,“ napsal Maduro na Twitter.

Z rozsáhlého výpadku elektrické energie obviňuje předseda parlamentu a šéf opozice Juan Guaidó vládu Nicoláse Madura. „Národ ví, že světlo nastane, když skončí protiprávní převzetí moci,“ napsal Guaidó na Twitter.

Venezuelský parlament v lednu odmítl uznat Madurův další prezidentský mandát, protože vzešel z nesvobodných voleb, a šéf parlamentu Guaidó složil přísahu jako dočasný prezident, jehož posléze uznalo za hlavu země na 50 zemí, včetně USA. Madura ale jako prezidenta stále uznává mimo jiné Rusko, Turecko nebo Čína.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle politických analytiků z velké části zodpovědná Madurova vláda a její socialistická hospodářská politika.

Reklama

Výběr článků

Načítám