Hlavní obsah

Těžce nemocného syna rodiče léčili modlitbami, dostali podmínku

– Filadelfie

Manželský pár z americké Filadelfie byl ve středu odsouzen k desetiletému podmínečnému trestu za neúmyslné zabití syna. Herbert a Catherine Schaibleovi před rokem nezavolali lékaře k dvouletému dítěti, které mělo zápal plic, a namísto toho se ho snažili vyléčit modlitbami. Podle lékařů by přitom včasná pomoc chlapce zachránila, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hluboce věřící rodina se řídila zásadou, že vyhledávání lékařské pomoci ukazuje na slabost ve víře. Soudkyně prohlásila, že dospělí se mohou rozhodnout žít podle této zásady. Nesmí ji ale uplatňovat na své děti, které samy nemají možnost volby.

"Dobro dítěte má přednost před svobodou vyznání rodičů," řekla soudkyně Carolyn Teminová. Zároveň ale prohlásila, že kdyby poslala rodiče do vězení, problém ochrany dětí by se nevyřešil.

Jako jednu z podmínek trestu soudkyně stanovila, že Schaibleovi musí vodit své ostatní děti na pravidelné lékařské prohlídky a v naléhavých případech neprodleně navštívit ambulanci. Rodina má ještě sedm dětí ve věku od jednoho roku do 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám