Hlavní obsah

Tennessee se vrací k popravám v elektrickém křesle

– Nashville

Guvernér amerického státu Tennessee podepsal ve čtvrtek zákon povolující znovu popravovat odsouzence v elektrickém křesle. Stát tak reaguje na potíže, které mají úřady napříč USA se smrticími séry. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Elektrické křeslo, které používali v Západní Virginii v padesátých letech minulého století.

Článek

Tennessee se stal prvním státem, který nedává odsouzencům možnost zvolit si, jak budou usmrceni, upozornil ředitel neziskové organizace Death Penalty Information Center ve Washingtonu, která se zabývá problémy souvisejícími s trestem smrti.

„Jsou státy, které dovolují vězňům vybrat si, ale zavést metodu usmrcení elektrickým proudem je docela něco jiného. Takto daleko žádný stát nezašel,“ varoval Richard Dieter.

Státní zákonodárci příslušný zákon schválili už v dubnu, a to s jasnou převahou v obou komorách parlamentu.

Čeká se právní bitva

Podle Dietera se však dají očekávat soudní spory, jakmile budou chtít úřady popravu na elektrickém křesle vykonat. Dieter předpokládá, že žalobci budou poukazovat na to, že poprava proudem je krutá, a budou chtít důkazy, že skutečně není možné vykonat ji s pomocí smrticího séra.

Zákon inicioval republikánský státní senátor Ken Yager. V rozhovoru nedávno vysvětlil, že tak učinil, protože měl „vážné obavy, že bychom se mohli ocitnout v situaci, kdy bychom nemohli tresty vykonávat, jelikož by nebyly k dispozici chemické látky“.

Guvernér Tennesse Bill Haslam svůj podpis zákona nekomentoval.

S popravami jsou potíže

Americká justice má potíže se smrticími séry, která jsou vězňům aplikována injekčně. Poté, co se od Američanů odvrátili evropští výrobci těchto látek, začaly federální státy hledat alternativy. Například v Ohiu v lednu poprvé použili kombinaci dvou smrticích látek. Odsouzený vrah Dennis McGuire však umíral bezmála půl hodiny, zřejmě v bolestech. [celá zpráva]

V Missouri zase ve středu pozastavil Nejvyšší soud USA popravu muže, který se ohradil proti rozhodnutí státu Missouri nezveřejnit zdroj i složení smrticí látky, jež na něj měla být použita. [celá zpráva]

Poprava měla být první od nepovedeného usmrcení odsouzence v Oklahomě z počátku května. Vězeňský lékař Claytonu Lockettovi nedokázal bezmála hodinu najít vhodnou žílu pro zavedení kanyly a pak si nevšiml, že žíla praskla. Lockett o pár minut později zemřel na infarkt. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám