Hlavní obsah

Tání ledovců otevřelo cestu přes Arktidu obřím výletním lodím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nome

Globální změna klimatu může mít z některých úhlů pohledu i pozitivní dopady. Rozhodně to platí pro lodní přepravce. Od srpna kvůli tání ledovců v Arktidě mohou takzvanou Severní mořskou cestou v Norském moři proplouvat obří dopravní lodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tající led uvolnil cestu velkým výletním lodím do severozápadní pasáže v Norském mořiVideo: AP

 
Článek

„Hledání mořské zkratky přes Arktidu trvalo 500 let,“ řekl agentuře AP zmocněnec amerického ministerstva zahraničí pro Akrtidu Bob Papp s tím, že teď je hledání u konce. „Britové a další to zkoušeli a teď se to stalo realitou,“ dodal.

Jako první novou trasou v srpnu proplula třináctiposchoďová loď Crystal Serenity, která je dlouhá jako tři hřiště na americký fotbal. Namířeno měla z aljašského města Nome do New Yorku. Starosta Nome Richard Beneville má z nové trasy radost.

„Jedná se o největší loď, která kdy Severní mořskou cestou proplula, a přirozeně také loď s nejvíce lidmi na palubě. Je jich tam 1500 a myslím, že 600 z toho tvoří posádka,“ řekl AP Beneville.

Crystal Serenity je vybavena přístrojem na termovizní snímkování, který má zabránit střetu s ledovcem. Doprovázejí ji lodě a dvě helikoptéry, které jsou v případě nutnosti připraveny pomoci s evakuací.

Cena za jeden lístek se kvůli bezpečnostním opatřením vyšplhala na 20 tisíc dolarů, což v přepočtu odpovídá více než 481 tisícům korunám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám