Hlavní obsah

Styky generála s ženou kolem šéfa CIA byly v pořádku, nominují ho na šéfa NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vyšetřovací komise Pentagonu očistila šéfa amerických a mezinárodních vojsk v Afghánistánu Johna Allena z podezření, že udržoval nepatřičné styky s Jill Kelleyovou, která byla zapletena do skandálu kolem nevěry bývalého šéfa CIA Davida Petraeuse. Bílý dům poté uvedl, že ho bude nominovat na post vrchního velitele vojsk NATO v Evropě.

Foto: Muhammad Ismail , Reuters

Generál John Allen

Článek

O možnosti, že by Allen velel  silám v Evropě, se uvažovalo ještě před aférou.

Allen se od listopadu zodpovídal z možné nevhodné elektronické komunikace s Kelleyovou. Ta dostávala výhrůžné e-maily od Petraeusovy bývalé milenky Pauly Broadwellové. Autorka dopisů se domnívala, že Kelleyová je její sokyní v boji o Petraeusovu přízeň. Podle vyšetřovatelů byly e-maily mezi Broadwellovou a Kelleyovou "infantilní" a plné žárlivosti.

Vyšetřovatelé FBI nalezli zprávy od Allena během vyšetřování Petraeusovy aféry. Povaha některých e-mailů byla označena jako pikantní a koketní. Inspekce nicméně šetření uzavřela s tím, že Allen se nedopustil jednání, které by bylo pro důstojníka nevhodné, uvedl list The Washington Post s odvoláním jistého vysoce postaveného amerického činitele.

Generálův mluvčí uvedl, že Allen je potěšen, že byl očištěn. I když ženě posílal i desítky e-mailů denně, popíral jakékoli provinění. Americký armádní kodex zakazuje nevěru.

Petraeus kvůli aféře s Broadwellovou rezignoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám