Hlavní obsah

Studenti přemohli střelce na univerzitě a zabránili masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle
Aktualizováno

Jednoho mrtvého a tři zraněné si ve čtvrtek vyžádala střelba v posluchárně Pacifické univerzity v americkém Seattlu. Zraněná dvacetiletá dívka je v kritickém stavu. Šestadvacetiletého útočníka přemohl studentský strážce budovy ve chvíli, kdy znovu nabíjel. Použil na něj pepřový sprej a srazil ho k zemi, uvedla stanice CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v SeattluVideo: Reuters

 
Článek

„Jakmile se ocitli na zemi, ostatní studenti skočili na něj a společně střelce přemohli,“ popsal policejní zástupce Chris Fowler.

Útočník měl u sebe brokovnici, nůž a zásobu munice. Střelil tři muže ve věku 20 až 24 let a 20letou dívku. Dvacetiletý muž po převozu do nemocnice zemřel. Dívka podstoupila pětihodinovou operaci a na jednotce intenzivní péče bojuje o život. Zranění zbylých dvou jsou menšího rozsahu.

Blake Oliveria byl jedním ze studentů, kteří byli v posluchárně. „Viděl jsem krev na zemi. Byly tam dvě nebo tři velké kaluže a pak menší různě po chodbě,“ popsal.

Foto: David Ryder, Reuters

Zdrcení studenti školy

Studentka Briana Clarková se v době střelby nacházela na chodbě. Nenapadlo ji ale, že se děje něco vážného, zvuky jí prý spíše připomínaly prasknutí nafukovacích balónků. Pak však kolem v panice pádil spolužák a řekl jí, že byl někdo zastřelen. „Nemohla jsem pak venku pochopit, že mé přátelé musí ošetřovat,“ vylíčila.

O motivech 26letého střelce, který byl vzat do vazby, se zatím nic neví. Podle CNN ale nebyl studentem školy.

Foto: David Ryder, Reuters

Policista v Seattlu

Policie je přesvědčena, že by útočník zabil nebo zranil více lidí, nebýt duchapřítomnosti a odvahy strážce i ostatních. „Není to tolik příběh o zlém činu, nýbrž o lidech, kteří si v kritické chvíli pomáhali,“ ocenil zástupce policejního velitele Paul McDonagh.

„Studenti jednali bez ohledu na vlastní bezpečí,“ pochválil také Daniel J. Martin, rektor univerzity, kterou navštěvuje více než 4000 studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám