Hlavní obsah

Stovky tučňáků uhynuly u břehů Brazílie hladem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

Na pláže brazilského státu Sao Paulo vyplavilo moře v poslední deseti dnech na pět set mrtvých tučňáků. Podle vědců citovaných v britském listu The Guardian byl příčinou úhynu ptáků hlad. Příčinou fatálního nedostatku potravy mohou být změny teploty vody, anebo intenzivní rybolov v oblasti.

Článek

Podle Thiaga do Nascimenta, biologa z akvária v Peruibe, je běžné, že někteří tučňáci při svém pravidelném tahu na sever v tuto dobu zemřou hladem nebo vyčerpáním, ale nikoliv v takovém počtu.

Stovky mrtvých tučňáků se v nedávných dnech objevily nejen na plážích Peruibe, ale i Praia Grande a Itanhaemu. Většinou se jednalo o tučňáky magellanské, kteří za potravou v teplejších vodách na severu migrují z Argentiny, Chile a Falklandských ostrovů. Tu ale nenacházejí, jak vyplynulo z několika pitev, které odhalily, že tučňáci mají úplně prázdné žaludky.

Vědci nyní zkoumají, zda jsou příčinou silné mořské proudy či chladnější teplota vody, anebo lidská činnost a rybolov. Jižní Amerika v současnosti prožívá nezvykle chladné období, následkem mrazů tam zemřelo přes 170 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám