Hlavní obsah

Stát Washington pozastavil tresty smrti, vzbuzují pochyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Moratorium na trest smrti v úterý vyhlásil guvernér amerického státu Washington. Zdůvodnil to nerovným uplatňováním nejvyššího trestu.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér státu Washington Jay Inslee

Článek

Washington na severozápadním pobřeží USA je dalším z amerických států, které v posledních letech zastavují popravy. Celkem již 18 států trest smrti zrušilo úplně zákonem – naposledy loni Maryland. Další, jako Washington, vyhlásily přechodný zákaz.

Během mého funkčního období se nebude popravovat.
guvernér Washingtonu Jay Inslee

"Rovnost před zákonem je základní odpovědností státu a v případě trestů smrti nejsem přesvědčen o tom, že rovnost před zákonem platí," řekl demokratický guvernér Jay Inslee na tiskové konferenci. "Kolem trestu smrt se objevuje příliš mnoho pochyb, v systému je dnes příliš mnoho chyb," dodal.

Nevyslovil se však pro úplné zrušení nejvyššího trestu a nezměnil devíti lidem odsouzeným v tomto státě trest smrti na doživotí. Pokud nebude při příštích volbách v roce 2016 znovu zvolen, může se nový guvernér rozhodnout jinak. "Během mého funkčního období se nebude popravovat," řekl Inslee.

Většina trest podporuje

Podle říjnového průzkumu Gallupova ústavu podporuje trest smrti většina – 60 procent Američanů. Je to však nejméně od roku 1972, kdy pro bylo 57 procent respondentů. Nejpopulárnější byl nejvyšší trest v roce 1994, kdy bylo pro 80 procent Američanů.

Loni bylo popraveno v USA 39 lidí, zatímco v předcházejících dvou letech to bylo po 43 lidech. Nejvíce se na popravách podílí několik států jako Texas, Florida a Oklahoma.

Od roku 1981, kdy byl trest smrti ve Washingtonu obnoven, bylo popraveno jen pět odsouzených. Od té doby byl v tomto státě zrušen jen jeden trest smrti. Podle Informačního střediska o trestu smrti to bylo v případě Benjamina Harrise, u něhož soudce v roce 1994 rozhodl, že právník, který ho v původním procesu hájil, byl nekompetentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám