Hlavní obsah

Soudce v Mississippi zrušil zákaz potratů po 15 týdnech těhotenství

Soudce Carlton Reeves v americkém státě Mississippi zrušil v úterý zákon zakazující potraty po 15. týdnu těhotenství, napsal server BBC. Norma začala platit, když ji letos v březnu podepsal guvernér Mississippi Phil Bryant. Potratová klinika v Mississippi podala vzápětí žalobu, ve které uvedla, že norma je protiústavní, takže by měla být zrušena. Zákon byl následně pozastaven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový zákon porušuje ústavní práva žen, tvrdí soudce. Podle zrušeného zákona byly interrupce po 15. týdnu těhotenství přípustné jen ve dvou případech - pokud je plod ve stavu, kdy nedokáže přežít, nebo pokud jsou život nebo "základní tělesné funkce" ženy v nebezpečí. Těhotenství následkem znásilnění nebo incestu zákon přerušit po 15 týdnech zakazoval. Dosavadní zákonná úprava platná v Mississippi zakazuje potraty až po 20 týdnech života plodu.

Umělé přerušení těhotenství je v USA možné bez rizika postihu provádět od precedentního rozsudku v případu známém jako Roeová versus Wade z roku 1973, kdy se nejvyšší soud zastal ženy, která žádala o možnost provedení potratu. Tím soud interrupce de facto legalizoval na celém území USA.

Reeves ve svém prohlášení kritizoval stát Mississippi za to, že se hodlal soudit s obhájci práva na potrat. „Stát se rozhodl schválit zákon, o kterém věděl, že je protiústavní,“ oznámil soudce a doplnil, že cílem bylo přimět nejvyšší soud, aby zrušil precedentní rozsudek Roeová vs Wade. Zdůraznil přitom, že soud v Mississippi se drží rozhodnutí nejvyššího soudu a dodržuje americkou ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám