Hlavní obsah

Soud po manipulaci s hlasy nařídil demokratům opakování městských voleb. Obří podvod, chytil se hned kauzy Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli silnému podezření z volebních podvodů nařídil soud demokratům opakovat stranické volby kandidáta na starostu v Bridgeportu, největším městě státu Connecticut. Ti budou kandidáta znovu vybírat v úterý, ačkoliv demokrat Joe Ganim, v minulosti odsouzený za korupci, už mezitím vyhrál volby a ujal se úřadu. Na kauzu vehementně upozorňuje i republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, podle kterého jde jen o kapku v moři.

Foto: Profimedia.cz

Demokratická činitelka na snímku z videa, které přispělo k opakování starostovských primárek v Bridgeportu

Článek

„Tohle je jen malá část z toho, co se v naší zemi děje okolo hlasování,“ napsal Trump na své síti Truth Social. „Všechno je to obří podvod,“ dodal exprezident. Jeho příznivci, kteří stejně jako Trump často bez důkazů opakují, že prezidentské volby v roce 2020 vyhrál demokrat Joe Biden podvodně, příspěvek masivně sdíleli.

Co se vlastně v Bridgeportu stalo? Kauzu odstartovala videa z bezpečnostních kamer, která zachycují několik osob, které během starostovských primárek demokratů do určených boxů lifrují množství korespondenčních hlasů. Dvě činitelky demokratů, které se na záběrech objevily nejméně patnáctkrát a které byly v kauze vyslýchány, odmítly vypovídat. Soud tak došel k tomu, že výsledkům primárek nelze věřit, a nařídil jejich opakování za přísnějších kontrolních opatření. Opakovat se poté budou i samotné volby starosty.

Trumpův právník Giuliani má podle poroty zaplatit 148 milionů dolarů za lživé obvinění

Amerika

Korespondenční hlas za jiného člověka totiž podle zákonů Connecticutu může odevzdat jen omezený okruh lidí - může jít o pověřeného příbuzného, pečovatele nebo ve velmi specifických případech i policistu nebo volebního úředníka. V ostatních případech je takový postup nelegální, podotkla stanice NBC News.

Ganim vyhrál loni v září starostovské primárky o pouhých 250 hlasů, v následujícím volebním souboji s republikánským protikandidátem zvítězil ještě těsnějším výsledkem. Ačkoliv starosta 150tisícového města tvrdí, že o podvodech neměl tušení, jeho osobní historie rozhodně není bez poskvrny.

Odsouzený korupčník znovu starostou

Starostovského úřadu se poprvé ujal už v roce 1991, v roce 2003 byl však odsouzen za korupci a strávil poté sedm let za mřížemi. Po propuštění z vězení se mu však podařil velký politický návrat a od roku 2015 je opět starostou Bridgeportu.

Zatímco Trump kauzu považuje za příznak celonárodních volebních podvodů, největší město Connecticutu podobnými kauzami nechvalně proslulo už v minulosti. „Bridgeport má za sebou velmi dlouhou, mučivou historii zneužívání korespondenčního hlasování,“ řekl deníku New York Times (NYT) právník Bill Bloss, který se svou stížností přesvědčil soudce, aby nařídil opakování podzimních starostovských primárek. „Není to tajemství. Trvá to už léta,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Bridgeportu Joe Ganim u soudu kvůli podezření z volebních podvodů

Deník mu posléze dává za pravdu výčtem dat, kdy se musely volby v Bridgeportu kvůli podvodům buď opakovat, nebo se na nepravosti přišlo později. „Podobné epizody byly zdokumentovány již od 80. let 20. století, ačkoli političtí pozorovatelé tvrdí, že si nemohou vzpomenout, kdy se tradice manipulace s volebními lístky zpočátku uchytila,“ dodává list.

Ačkoliv jde nyní „jen“ o výběr stranických kandidátů na starostu jednoho města, následky mohou být dalekosáhlé. Trump, který své voliče připravuje na to, že i letošní prezidentské volby mohou být zmanipulované, totiž pro svá tvrzení právě získal velmi vítanou munici.

Na YouTube už není zakázané popírat legitimitu amerických voleb

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám