Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů USA schválila krizový balík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů v pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SEČ) schválila soubor opatření v objemu asi 900 miliard dolarů (asi 19,4 bilionu korun), jehož cílem je podpořit hospodářství zasažené pandemií koronaviru. Nyní o balíku bude hlasovat Senát a čeká se, že ho rychle schválí. Podepsat ho musí také prezident Donald Trump, který s ním souhlasí.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budava Kapitolu Spojených států, kde sídlí obě komory amerického Kongresu (Senát a Sněmovna reprezentantů) před hlasováním o balíčku na podporu ekonomiky stižené pandemií nemoci Covid-19.

Článek

Balík opatření zahrnuje mimo jiné přímý jednorázový příspěvek v hodnotě 600 dolarů pro většinu Američanů nebo zvýšení podpory v nezaměstnanosti. Peníze budou směřovat například i na podporu malých podniků, distribuci vakcíny proti koronaviru, dopravu a zdravotní péči.

Covid drtí USA. Rekordní jsou počty nakažených, hospitalizovaných i mrtvých

Amerika

Republikáni a demokraté se o podobě balíku přeli celé měsíce a panovala nejistota, zda se dohodu podaří najít, nebo zda jednání skončí krachem. Podle britské BBC tak asi 12 milionům Američanů hrozilo, že by mohli přijít o dávky v nezaměstnanosti. Někteří zákonodárci byli nespokojení, že hlasovali o obřím legislativním balíku, aniž by měli šanci si ho pročíst. Má skoro 5600 stran a agentura AP ho označila „za nejdelší zákon, který kdo pamatuje, a možná i v celých dějinách“.

V USA se objevil nový koronavirus už v prosinci, naznačuje studie

Koronavirus

Balík byl připojen k programu v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, který zajistí provoz federálních úřadů do konce září příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám