Hlavní obsah

Šimpanzi nemají nárok na lidská práva, rozhodl soud v New Yorku

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Odvolací soud v New Yorku ve čtvrtek rozhodl, že šimpanzi Tommy a Kiko, a ani žádný jiný, nemají stejná práva, jako mají lidé. A proto také nebudou odebráni soukromým majitelům, u kterých žijí, a přemístěni do útulku, jak požadovali zástupci neziskové organizace na ochranu zvířat Nonhuman Rights Project.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šimpanzi Tommy a Kiko nebudou odebráni svým majitelůmVideo: Reuters

 
Článek

Šimpanze Tommyho chovají podle aktivistů jeho majitelé v betonovo-cementové kleci, Kiko žije v útulku pro primáty v New Yorku, který ale ochránci označili jako soukromý dům, píše server televizní stanice NBC. Ani jednu lokalitu prý nelze považovat za přirozené prostředí pro tyto primáty, a proto je chtějí přemístit.

Pětičlenná porota se jednomyslně shodla, že šimpanzi nejsou „lidské osobnosti“. Soudce Troy Weber uznal, že mají s lidmi společných mnoho behaviorálních, kognitivních a společenských schopností. Na rozdíl od člověka ale nenesou za své skutky odpovědnost.

„Dokonce ani šimpanzi, kteří způsobili smrt nebo vážné zranění lidem, za to nebyli stíháni,“ uvedl soudce v prohlášení.

Skupina však hodlá za práva šimpanzů bojovat i nadále. „Tento boj začal a my si jsme stále jisti, že základní právo pro Tommyho a Kika na fyzickou svobodu bude uznáno jako záležitost spravedlnosti, aby i oni mohli zažít volnost, kterou si tak zoufale zaslouží,“ uvedl Steven Wise, zakladatel Nonhuman Rights Project.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám