Hlavní obsah

Severovýchod USA bičuje sněhová bouře. Napadnout má až 60 centimetrů

New York

Na severovýchod Spojených států udeřila první letošní sněhová bouře, při níž podle meteorologů mohlo na některých místech Pensylvánie a New Yorku napadnout až 60 centimetrů sněhu. Sněžení navíc doprovází vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh zasypal New YorkVideo: Reuters

 
Článek

Americká Národní meteorologická služba (NWS) vyzývá občany, aby co nejméně cestovali, varuje také před možnými výpadky elektřiny. Panují rovněž obavy z toho, že by bouře mohla narušit i distribuci vakcíny proti koronaviru, uvedla agentura Reuters.

Foto: David Delgado, Reuters

Sněhová bouře zasáhla New York

NWS upozornila, že v nejhůře zasažených oblastech bude cestování nebezpečné až nemožné. Ve městě New York ke čtvrtečnímu ránu místního času (odpoledne SEČ) napadlo stejně sněhu jako loňskou zimu při všech sněhových bouřích dohromady. Tři letiště, které město obsluhují, musely zrušit asi 20 až 30 procent letů, omezení postihlo také železniční dopravu.

Záplavy a neustávající lijáky. Floridu pustošila bouře Eta

Amerika

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvatele, aby situaci „brali vážně”, jedná se podle něj totiž o bouři, kterou město nezažilo několik let. Kvůli živlu se ještě více omezil již tak pozastavený život v nejlidnatějším americkém městě. Školy přešly plně na distanční výuku, není možné se najíst ani na zahrádkách restaurací a neplují trajekty.

Obavy o distribuci vakcíny

Podle Reuters byly podmínky na silnicích na mnoha místech zrádné, na dálnici I-80 v Pensylvánii zemřeli dva lidé a řada dalších utrpěla zranění v havárii asi 60 vozidel. V New Yorku se zranilo šest lidí při hromadné havárii 27 automobilů.

Rakousko se potýká s přívaly sněhu

Evropa

Živel se přehnal také přes metropoli Washington a státy Virginia a Západní Virginia. Celkem zasáhl oblast, na které žije asi 50 milionů lidí. V příštích hodinách by se měla bouře přesunout nad město Boston a části Nové Anglie, pak zamíří nad Atlantický oceán.

Foto: Sean McKeag, ČTK/AP

Běžec přebíhá přes zasněžený most Market Street ve Wilkes-Barre v Pensylvánii

„Sledujeme velmi pozorně distribuci vakcíny,” řekl guvernér státu New Jersey, kde státní dopravní společnost NJ Transit pozastavila i pro dnešek veškerou vlakovou dopravu a významně omezila autobusové spoje. „Pokud jsme už tak neměli dost starostí, tak je tohle další rozměr,” poznamenal s tím, že dodávku očkovacích látek vyvinutých společností Pfizer očekávalo mezi středou a pátkem 35 tamních nemocnic. Situaci ohledně rozvozu vakcíny sleduje také federální ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zasněžená ulice v Bostonu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám