Hlavní obsah

Severní Korea je blízko zdokonalení jaderného arzenálu, varoval šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Severní Koreu dělí jen měsíce o dalšího zdokonalení jejího jaderného arzenálu. Na bezpečnostní konferenci ve Washingtonu to ve čtvrtek prohlásil šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo. Spojené státy by podle něj měly vzít na vědomí, že KLDR už brzy může přímo zasáhnout jejich území. Pchjongjang mezitím rozeslal do světa dopisy varující před USA.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA Mike Pompeo

Článek

„Jsou už k svému cíli natolik blízko, že bychom se měli chovat, jako by ho už bezmála dosáhli,” řekl Pompeo. Upozornil ale, že je rozdíl mezi schopností odpálit jednu jadernou raketu a vyrobit velké množství štěpného materiálu pro celý nukleární arzenál.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster na téže konferenci prohlásil, že čas vyhrazený řešení severokorejského problému bez války rychle běží. „Zatím nevypršel, ale blíží se tomu,” konstatoval.

Foto: , ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Pchjongjang v červenci dvakrát odpálil mezikontinentální balistickou raketu, o níž se soudí, že by mohla dopadnout na americkou pevninu. V září uskutečnil pokusný výbuch jaderné nálože, zatím nejsilnější ze všech. Rada bezpečnosti OSN reagovala vyhlášením nových sankcí.

Pompeo řekl, že zpravodajské informace o aktuálním stavu jaderné výzbroje KLDR nejsou úplně dokonalé. Když se ale uvažuje už jen v řádu měsíců, je prý detailní znalost nepotřebná. „Nacházíme se v období, kdy prezident dospěl k závěru, že je třeba zajistit globální úsilí o to, aby Kim Čong-un tuto schopnost neměl,” řekl šéf CIA.

Korejci rozeslali varovné dopisy

Severokorejský režim mezitím zaslal několika státům světa varovný dopis, v němž jako „jaderná mocnost” upozorňuje na nebezpečnou politiku „ohavných a nebezpečných” Spojených států. Dopis v pátek přetiskl australský list Sydney Morning Herald a jeho přijetí potvrdilo australské ministerstvo zahraničí.

„Pokud si (prezident USA Donald) Trump myslí, že hrozbou jaderné války srazí jadernou mocnost KLDR na kolena, velmi se plete a chová se ignorantsky,” stojí v dopisu, který podle agentury Reuters Pchjongjang zaslal kromě Austrálie i Indonésii a zřejmě také dalším státům. Trumpovy hrozby totálním zničením Severní Koreje mohou vést ke zničení celého světa, varuje dopis.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám