Hlavní obsah

Senát USA schválil půl bilionu dolarů na fungování úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Senát schválil balíček zákonů, který zabrání tomu, aby se muselo omezit fungování části vládních úřadů a agentur. Pokud by tak neučinil, peníze by jim došly už o páteční půlnoci místního času (dnes v 6:00 SEČ). Balíček v hodnotě 467,5 miliardy dolarů (10,8 bilionu Kč) zajistí financování mimo jiné v oblastech zemědělství, dopravy, bydlení, energetiky či válečných veteránů do 30. září.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Balíček, který už dříve prošel Sněmovnou reprezentantů, ještě musí podepsat prezident Joe Biden, ale to je spíše formalita.

Pro skupinu zákonů se v horní komoře našla jednoznačná podpora, když se pro ni vyslovilo 75 senátorů, proti jich bylo 22.

„Lidem, kteří se obávají, že rozdělená vláda znamená, že se nikdy nic nedotáhne, tento balíček obou stran říká opak,“ uvedl už před hlasováním lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer.

Jak podotýkají agentury, velkou část práce mají zákonodárci v obou komorách ještě před sebou. Musí totiž najít shodu na ještě výrazně větším finančním balíčku, který se týká financování armády, vnitřní bezpečnosti či zdravotnictví. Ty mají zatím financování zajištěné do 22. března.

Dohromady oba balíčky dosahují výše 1,66 bilionu dolarů (38,5 bilionu Kč).

Možná na to nevypadám. Biden v projevu vtipkoval o svém věku

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám