Hlavní obsah

Schwarzenegger chce přesunout vězně do Mexika

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger navrhl, jak vyřešit přelidněnost ve státních věznicích. Podle něj by vězně, kteří jsou v USA bez dokladů, mohlo přijmout Mexiko.

Článek

Guvernér řekl, že by za tím účelem byly postaveny nové věznice, přičemž polovinu nákladů by hradil stát Kalifornie.

Stanice BBC upozornila, že věznice v Kalifornii patří v USA mezi nejpřetíženější a tamnímu vezeňskému systému se dostává méně peněz něž kde jinde. Po loňské vzpouře v jednom zařízení dostaly úřady za úkol vypracovat návrh, jak do dvou let snížit počet vězňů o 40 000. V současnosti jich je 150 000.

„Myslím si, že by se našemu vezeňskému systému vedlo mnohem lépe, kdybychom mohli vzít například 20 000 vězňů, kteří jsou ilegálními přistěhovalci, a předat je Mexiku,“ řekl Schwarzenegger. Doplnil, že kdyby Kalifornie přispívala na nové věznice v Mexiku, ušetřila by miliardy dolarů, které mohou jít třeba na vyšší vzdělání. Na provoz věznic v Kalifornii by se podle něj mohl více podílet soukromý sektor.

Kalifornie se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Schwarzenegger počátkem měsíce vyhlásil stav rozpočtové nouze a oznámil, že bude potřeba razantních škrtů ve výdajích. Státní pokladna je v deficitu 19,9 miliardy dolarů (téměř 360 miliard korun).

Reklama

Související články

Schwarzenegger do veta zákona ukryl nadávku

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger podle všeho do veta jednoho zákona ukryl nadávku, jíž dal najevo, co si myslí o jeho autorovi. První písmena řádků...

Výběr článků

Načítám