Hlavní obsah

Rushdie nevidí po útoku na jedno oko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Rushdie, který se stal před více než dvěma měsíci v USA terčem vražedného útoku, nevidí na jedno oko. V neděli to uvedl v rozhovoru pro španělský list El País spisovatelův agent, napsal list The Guardian.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Salman Rushdie

Článek

„Ztratil vidění na jedno oko,“ uvedl agent Andrew Willie a dodal, jaké všechny následky měl Rushdie po útoku nožem z 12. srpna. „Měl tři vážná zranění na krku. Jenda ruka je nepohyblivá, protože byly přeříznuty nervy v paži. A má ještě patnáct ran na hrudi,“ dodal.

Willie odmítl říci, jestli je pětasedmdesátiletý spisovatel ještě v nemocnici. Důležité podle něj je, že přežil.

Zuřivý útok: Spisovatel Rushdie utrpěl deset bodnutí

Amerika

Willie dále přiznal, že právě podobného typu útoku od neznámého člověka se se spisovatelem obávali.

„Hlavním nebezpečím, kterému čelil tolik let po vydání fatvy, je náhodná osoba, která se vynoří odnikud a napadne ho. Před tím se nemůžete chránit, protože je to naprosto nečekané a nelogické. Je to jako s Johnem Lennonem,“ přirovnal Willie.

Útočník Hadi Matar byl zadržen v sále v Chautauque, kde spisovatele napadl před veřejným vystoupením. Obvinění z pokusu o vraždu i napadení odmítl.

Útočník na Rushdieho je fanatický obdivovatel Chomejního. Je mu jedno, že ho zavřou

Amerika

Fatvu odsuzující Rushdieho k smrti vydal v roce 1989 íránský vůdce ajatolláh Chomejní kvůli knize Satanské verše, která podle něj urážela islám. Fatva se týkala i všech, kteří dílo šířili.

Japonský překladatel byl zavražděn, italský překladatel a norský vydavatel byli napadeni. Rushdie se musel po dlouhá léta skrývat. Až v posledních letech se začal objevovat na veřejnosti a čtrnáct dní před vystoupením si pochvaloval, že se jeho život začal vracet k normálu.

Část viny však nesou i pořadatelé, kteří málo kontrolovali návštěvníky akce.

Reklama

Související témata:
Satanské verše

Výběr článků

Načítám