Hlavní obsah

Útočník na Rushdieho je fanatický obdivovatel Chomejního. Je mu jedno, že ho zavřou

Chatauqua

Čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který minulý pátek v New Yorku napadl a těžce zranil spisovatele Salmana Rushdieho, stanul ve čtvrtek poprvé před soudem, kde čelí obvinění z napadení a pokusu o vraždu druhého stupně. Vinu prý necítí. Žádost o propuštění na kauci soudce zamítl. Matar se v rozhovoru pro The New York Post vyznal z obdivu k ajatolláhovi Chomejnímu, který před lety vyzval k zabití spisovatele. Uvedl také, že Rushdie podle něj urazil islám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník na Rushdieho Matar stanul před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Před soud Matar předstoupil v černobílém vězeňském šatu a jednání sledoval mlčky. Už dříve odmítl přiznat vinu.

Jeho veřejný obhájce Nathaniel Barone se snažil soudce přesvědčit, aby byl Matar propuštěn na svobodu, protože má čistý trestní rejstřík a neutekl by ze země. Soudce to odmítl.

Zuřivý útok: Spisovatel Rushdie utrpěl deset bodnutí

Amerika

Státní zástupce Jason Schmidt z okresu Chautauque, kde byl Rushdie napaden, na úvod svého proslovu před soudem zopakoval, že byl spisovatel bodnut desetkrát do krku, do břicha, hrudi, ruky a pravého oka, než se podařilo útočníka zastavit.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník na Rushdieho Matar stanul před soudem

Vězení mu nevadí, hlavně zabít Rushdieho

Schmidt naznačil, že pro Matara byl útok vyšším cílem. „Nestará se o svou vlastní svobodu, je tak poháněn svými motivy, že úkol zabít pana Rushdieho v jeho mysli převažuje nad jeho vlastní osobní svobodou,” řekl Schmidt soudci.

Barone také žádal, aby soud zasáhl proti lidem, kteří volají do věznice a pokoušejí se s Matarem spojit. Tvrdil, že by medializace případu mohla ovlivnit porotu: „Zaslouží si spravedlivý proces bez ohledu na to, z čeho je obviněn.“

Soudce David Foley požadavek odmítl, ale nařídil právníkům zapojeným do případu, aby se nevyjadřovali pro média.

Rushdieho prý nemá rád

„Uznávám ajatolláha. Myslím, že je to velká osobnost,“ řekl Matar v rozhovoru pro list The New York Post vedeném na dálku o ajatolláhovi Chomejním, který vydal v roce 1989 fatvu, v níž odsoudil Rushdieho k smrti.

Matar naopak dal najevo výhrady k Rushdiemu: „Nemám ho rád. Nemyslím si, že je to dobrý člověk. Je to někdo, kdo urazil islám. Napadl tuto víru, systém víry.”

Matar také přiznal, že byl „překvapen“, když se dozvěděl, že Rushdie přežil.

Překvapilo mě, že přežil, řekl muž, který napadl spisovatele Rushdieho

Amerika

Rodiče pocházejí z šíitské vesnice ovládané Hizballáhem

Rodiče Hadi Matara, kteří emigrovali do USA, pocházeli z šíitské vesnice ovládané na Írán napojeným hnutím Hizballáh. Hadi Matar na sociálních sítích zveřejnil fotografie obou íránských ajatolláhů a také zabitého generála revolučních gard Kásima Sulejmáního.

Vice News informovaly, že západní představitelé předpokládají, že útok na Rushdie nařídili lidé napojení na íránské revoluční gardy, Matar však v rozhovoru popřel, že by byl v kontaktu s gardami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám