Hlavní obsah

Republikáni zablokovali vyšetření útoku na Kapitol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikáni v americkém Senátu podle očekávání zablokovali návrh na vytvoření vyšetřovací komise, která by se zabývala okolnostmi nepokojů ze 6. ledna. Společnou schůzi Kongresu k podzimním volbám hlavy státu tehdy narušil dav stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa odmítajícího výsledek voleb. Podle agentury AP dnešní vývoj v Senátu opět ukázal věrnost Republikánské strany jejímu poslednímu prezidentovi.

Foto: Profimedia.cz

Šéf republikánských senátorů Mitch McConnell

Článek

Plán zřídit speciální desetičlennou vyšetřovací komisi schválený Sněmovnou reprezentantů při pátečním procedurálním hlasování podpořilo 54 z celkových 100 senátorů. K tomu, aby projednávání návrhu mohlo pokračovat, bylo vzhledem k pravidlům Senátu zapotřebí 60 hlasů. Pro usnesení hlasovalo jen šest republikánů, z nichž pět v únoru po projednání ústavní žaloby za "podněcování ke vzpouře" podpořilo Trumpovo odsouzení.

Cílem návrhu zákona byl vznik expertní skupiny, do níž by pět členů jmenovali lídři Demokratické strany v Kongresu, druhou polovinu pak lídři republikánští. Komise by se zabývala "fakty a okolnostmi" kolem lednových nepokojů, při nichž zemřeli čtyři lidé. Jeden ze zasahujících policistů zemřel o den později v nemocnici.

Je retardovaný, nepatří do vězení, hájí rohatého šamana z Kapitolu právník

Amerika

Ve sněmovně zřízení komise podpořilo i více než třicet republikánských členů, jejich lídr Kevin McCarthy se ale proti návrhu jasně vymezil. Odmítavé stanovisko pak dal během posledních dní jasně najevo i lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell. On a mnozí jeho straničtí kolegové iniciativu vykreslovali jako zbytečnou a zpolitizovanou. Podle nich by nemohla přinést žádná nová fakta.

Americká sněmovna navrhla zřídit vyšetřovací komisi k lednovému útoku na Kapitol

Amerika

"Čeho se bojíte? Pravdy?" reagoval na republikánské výhrady senátní lídr demokratů Chuck Schumer. Podle agentury Reuters měli republikáni obavy, že vyšetřovací komise by i během kampaně před nadcházejícími kongresovými volbami odkláněla pozornost k násilnému jednání Trumpových příznivců a pokračující snaze exprezidenta nepravdivě vykreslovat loňské volby jako zmanipulované. Někteří republikánští kongresmani naopak v posledních týdnech lednové nepokoje zlehčují a vystupují s výroky na obhajobu účastníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám