Hlavní obsah

Americká sněmovna navrhla zřídit vyšetřovací komisi k lednovému útoku na Kapitol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila návrh zákona, který by zřídil desetičlennou komisi pověřenou vyšetřením lednových nepokojů v Kongresu. Návrh bude muset schválit Senát, kde je ovšem jeho budoucnost nejistá, protože stále více republikánů se staví proti zřízení komise a přidává se na stranu exprezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Zvýšená ostraha u Kapitolu

Článek

Ve sněmovně návrh podpořilo 252 zákonodárců, 175 jich bylo proti.

Podle demokratů je nezávislé vyšetřování klíčové pro vyrovnání se s událostmi 6. ledna, kdy dav Trumpových stoupenců vtrhl do Kongresu a narušil schůzi k výsledkům listopadových prezidentských voleb. Komise má vzniknout po vzoru té, která se zabývala okolnostmi teroristických útoků z 11. září 2001.

Svá doporučení týkající se lepšího zabezpečení Kongresu a prevence dalších nepokojů by panel vydal do konce roku.

Útok na Kapitol: stopy vedou k Trumpovu letitému spojenci Stoneovi

Amerika

Nicméně republikáni s jeho vznikem nesouhlasí. Jejich šéf v Senátu Mitch McConnell ve středu řekl, že se proti němu postaví, už v úterý to samé oznámil lídr Republikánské strany sněmovny Kevin McCarthy. Oba tvrdí, že návrh zákona je předpojatý, ačkoliv v komisi má zasednout po pěti zástupcích obou stran.

AP uvádí, že lednové nepokoje nejsou pro republikány ožehavým tématem. Stále více jich nejhorší násilnosti na Kapitolu za posledních 200 let bagatelizuje. Někteří z nich tvrdí, že účelem plánované komise je jen pošpinit Trumpa. Ten si i přes porážku v prezidentských volbách udržuje mezi republikány silný vliv.

Nepokoje si vyžádaly několik mrtvých a nejméně desítky zraněných a spustily nejrozsáhlejší operaci v dějinách federálního ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám