Hlavní obsah

Ředitel kanadské laboratoře místo testů DNA odhadoval otcovství od stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská DNA laboratoř Viaguard Accu-Metrics používala v testech rodičovství chybné metody. Odhalila to kanadská televizní stanice CBC. Testy, které ředitel laboratoře vědomě vyhodnocoval chybně, často na základě odhadu, poskytovala laboratoř asi deset let. Podle bývalých zaměstnankyň někdy biologického otce odhadovali jen na základě ovulačního kalendáře matek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Laboratoř Viaguard Accu-Metrics vědomě vydávala lidem výsledky prenatálních DNA testů otcovství, jejichž výsledky byly špatné. Vyplývá to ze zjištění reportérů kanadské CBC, kteří mluvili s jejími bývalými zaměstnanci.

Devadesátiletý majitel společnosti a zároveň ředitel laboratoře Harvey Tenenbaum, vystupující jako zkušený expert, se před skrytou kamerou přiznal, že výsledky testů nejsou úplně spolehlivé a přesné. Později to zapřel.

Otcovství na základě kalendáře

Laboratoř prodávala lidem testy na domácí použití. Sika Richotová, která pro laboratoř pracovala v roce 2019, uvedla, že při komunikaci se zákazníky měla za úkol si do tabulky zapisovat ovulační kalendář každé klientky. Podle něj pak odhadovali pravděpodobného otce.

„Tenenbaum pak vždy přišel a řekl něco jako: Je to určitě tenhle (biologický otec, pozn. red.), nebo: musí to být tenhle,“ uvedla pro CBC Richotová. Stejnou zkušenost měla i další žena, která v laboratoři pracovala a působila na zákaznické lince.

Protichůdná vyjádření ředitele společnosti

Harvey Tenenbaum reportérovi se skrytou kamerou přiznal, že výsledky prenatálních testů otcovství, které jeho laboratoř zprostředkovávala, nebyly nikdy „tolik přesné“. I přes vědomí chybovosti poskytovala laboratoř tyto testy přibližně deset let.

Prenatální DNA test, pokud je proveden správně, porovnává DNA plodu v krvi matky s DNA biologického otce. „Test nebyl úplně přesný… Nyní výsledkům už tolik nevěříme,“ přiznal Tenenbaum, když nevěděl, že ho reportér skrytě natáčí.

Nicméně když se na něj posléze obrátila televizní stanice CBC News oficiálně, ve svém vyjádření úplně obrátil a prohlásil, že testy byly přesné a dokonalé.

Jsem půl století hledaný zločinec, řekl Japonec na smrtelné posteli. Test DNA to potvrdil

Svět

Test dělala víckrát, pokaždé s jiným výsledkem

V roce 2019 tehdy devatenáctiletá Corale Mayerová neplánovaně otěhotněla. Na internetu si zakoupila samotest od společnosti Viaguard. Podle instrukcí zaslala do laboratoře vzorek své krve a krve domnělého otce. První výsledek, který z laboratoře přišel, ukázal, že DNA se neshoduje a dotyčný muž biologickým otcem dítěte není.

Zaslala tedy vzorek jiného muže, kterému podle testu vyšlo, že je biologickým otcem dítěte. „Je to DNA laboratoř, věda. Výsledky jsou černobílé,“ uvedla Mayerová.

Po narození dítěte požadoval údajný biologický otec test otcovství znovu. Mayerová souhlasila a obrátila se opět na stejnou laboratoř. Výsledek ale tentokrát vyšel opačně. Ukázal, že dotyčný muž biologickým otcem není.

Dva měsíce po porodu jiná laboratoř určila, že muž, kterého Mayerová testovala poprvé a u kterého Viaguard uvedl nulovou pravděpodobnost shody, je skutečným biologickým otcem její dcery.

Laboratoř testy už nenabízí

Podle zjištění CBC laboratoř Viaguard přestala testy nabízet někdy okolo prosince 2020. Ředitel Harvey Tenenbaum s novináři komunikovat přestal, na otázky nereaguje.

Kanaďany zaměnili před 69 lety v porodnici. Jeden žil jako Indián, druhý jako Ukrajinec

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám