Hlavní obsah

Razie v domě peruánské prezidentky kvůli luxusním hodinkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v noci na sobotu prohledala rezidenci peruánské prezidentky Diny Boluarteové kvůli podezření z nezákonného obohacování. Konkrétně jde o sbírku luxusních hodinek značky Rolex, které prý hlava státu neuvedla v majetkovém přiznání.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Peruánská prezidentka Dina Boluarteová

Článek

Podle tiskové agentury Andina policisté dům „odemkli a provedli v něm razii“. Učinili tak v době, kdy hlava státu nebyla doma. K prohledání rezidence přistoupily čtyři desítky policistů za dohledu soudce údajně poté, co se jim Boluarteovou nepodařilo během týdne zastihnout.

Na záběrech peruánské televize bylo vidět, jak vyšetřovatelé obestoupili dům prezidentky v limské čtvrti Surquillo a vytvořili bariéru, jíž zastavili provoz v přilehlých ulicích.

Aféra kolem prezidentky propukla v polovině března, poté co zpravodajský server La Encerrona zveřejnil sérii fotografií z let 2021 a 2022, na nichž je Boluarteová jako viceprezidentka zachycena s různými luxusními hodinkami.

Jednašedesátiletá Boluarteová, která převzala prezidentský úřad koncem roku 2022, se ale brání tvrzením, že jde o starší hodinky, které si koupila z vlastních úspor z mládí, a že má tedy „čistý štít“.

V prohlášení pro novináře Boluarteová uvedla, že při prohlídce se v její rezidenci nacházela její rodina. „Respektuji vyšetřování, odmítám ale způsob, jakým je vedeno, a to diskriminačně a neústavně,“ řekla prezidentka. Podle ní byl zásah policie nepřiměřený, svévolný a neměl oporu v zákoně. „Tato situace je velmi vážná a dotýká se práv mé rodiny a také především řízení této země,“ řekla dále prezidentka.

Postup policie kritizoval také premiér Gustavo Adrianzén jako nepřiměřený a neústavní. „To, co se stalo, je útok na důstojnost úřadu prezidenta republiky a národa, který zastupuje. Něco takového nelze tolerovat,“ zdůraznil.

Pokud by státní zastupitelství vzneslo proti prezidentce obžalobu, musela by Boluarteová podle peruánské ústavy předstoupit před soud až po skončení svého mandátu v roce 2026.

Boluarteová se stala prezidentkou v prosinci 2022, když parlament sesadil tehdejšího zvoleného prezidenta Pedra Castilla. Nástup Boluartové do čelné státní funkce provázely násilné protesty, při nichž zemřely desítky lidí.

V Peru pokračují krvavé protesty proti vládě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám