Hlavní obsah

Raketoplán Enterprise cestou do muzea boural na řece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký raketoplán Enterprise, který nikdy neletěl do vesmíru, boural na Manhattanu. Raketoplán, který táhly remorkéry po řece Hudson, ve středu zřejmě nezvládl proplutí pod jedním z mostů. Do muzea dorazil poškrábaný.

Raketoplán Enterprise se přesunul do nového domova

 
Článek

„Při přiblížení k železničnímu mostu v Jamaica Bay náhlý poryv větru vrhl prám s Enterprise proti mostnímu pilíři. Škoda je jen kosmetická,“ řekl mluvčí Námořního, leteckého a vesmírného muzea.

Plavbu raketoplánu pod Sochou svobody, rozestavěnými mrakodrapy Světového obchodního centra a panoramatem manhattanských výškových budov sledovali Newyorčané se zájmem. „V New Yorku se toho děje tolik. Vyjdete si z kanceláře a koukáte, jak kolem pluje vesmírný raketoplán,“ citoval deník New York Times producentku Taru Goreovou. „Raketoplán jsem nikdy neviděl, a teď se na jeden dívám,“ řekl zase 69letý bezdomovec Thomas Hoffler.

Foto: ČTK/AP

Raketoplán pluje po Hudsonu.

Foto: ČTK/AP

Enterprise proplouvá kolem staveniště Světového obchodního centra.

Raketoplán Enterprise, jenž sloužil jen k testům v atmosféře a do vesmíru nikdy neletěl, bude v muzeu vystaven jen dočasně, koncem června bude trvale umístěn na palubě vysloužilé letadlové lodi Intrepid, která sama slouží od roku 1982 jako muzeum. Enterprise se donedávna nacházel v muzeu Smithsonian ve Washingtonu. Tam ho však nahradil vyřazený raketoplán Discovery.

Raketoplány dolétaly

Americké raketoplány dolétaly loni po dokončení Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), projektu za sto miliard dolarů, na němž se podílelo 15 zemí. Rovněž dva zbylé raketoplány Endeavour a Atlantis budou k dispozici veřejnosti, a to návštěvníkům muzea při Kennedyho středisku a vědního muzea v Los Angeles.

Foto: ČTK/AP

Raketoplán doprovázela flotila lodí.

Spojené státy nyní plánují novou generaci vesmírných strojů, které by astronauty dopravily až za orbit stanice nacházející se ve výšce 384 kilometrů. K ISS mezitím poprvé úspěšně vzlétla soukromá raketa s modulem Dragon. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám