Hlavní obsah

Půlka Oklahomy je indiánská, zločiny tam může stíhat jen unie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Půlka Oklahomy patří Indiánům, potvrdil ve čtvrtek americký Nejvyšší soud těsným rozdílem pěti proti čtyřem hlasům. Verdikt znamená, že trestné činy spáchané původními obyvateli na tomto území, kde se nachází i velkoměsto Tulsa, nespadají pod jurisdikci státu Oklahoma, ale mohou být souzeny jen u federálních soudů. Na Nejvyšší soud se obrátil 71letý Jimcy McGirt, který byl oklahomským soudem potrestán za znásilnění čtyřleté dívky.

Foto: Kevin Wolf, ČTK/AP

Smlouva zajišťující půdu kmeni Kríků (Muscogiů).

Článek

Východní část Oklahomy o rozloze přes 12 tisíc kilometrů patří původním obyvatelům z kmenů Seminolů, Čerokiů, Čoktů, Kríků a Čikasavů, kteří se označují jako „pět civilizovaných kmenů“, protože byli usedlí a věnovali se zemědělství.

Byli tam vystěhováni v letech 1828 až 1838 z jihu Jižní Karolíny, Georgie, Arkansasu, Alabamy, Louisiany, Mississippi a Floridy. Na východě Oklahomy pro ně bylo v roce 1830 zřízeno indiánské teritorium, v němž jim byla přidělena půda, kterou získali do vlastnictví, a měli právo vést tradiční způsob života.

Nyní na tomto území žije 1,8 milionu původních obyvatel, což je asi 15 procent ze všech Indiánů v USA.

Siouxové slaví. Soud nařídil zastavit ropovod u Standing Rock

Ekonomika

V rámci Nejvyššího soudu se ke čtyřem liberálním soudcům přidal i konzervativec Neil Gorsuch, který připomněl násilné vystěhování domorodců pěti civilizovaných národů do Oklahomy. Při tzv. cestě slz zahynulo 20 000 ze 70 000 lidí. Soudce uvedl, že smlouva o rezervaci dál platí: „Dnes jsme tázáni, zda země, kterou jim smlouvy slíbily, zůstává pro účely federálního trestního práva indiánskou rezervací. Protože Kongres neřekl nic jiného, držíme slovo vlády.“

Zástupci kmenů verdikt přivítali a v prohlášení slíbili, že budou dál spolupracovat nejen s federálními úřady, ale i s místními: „Národy a stát jsou zavázány zavést sdílenou jurisdikci, která ochrání zájmy a práva samosprávy a současně potvrdí jurisdikční procedury, zákony a omezení, která zajišťují veřejnou bezpečnost a právo na soukromé vlastnictví a podporují naši ekonomiku.“

V rezervaci neplatí jurisdikce Oklahomy  

Původní obyvatelé v rezervacích nespadají pod jurisdikci daného státu a trestné činy, jichž se dopustili na území rezervace, řeší jejich samospráva nebo federální orgány.

Otázka uplatnění trestního práva v oblasti hrála v případu klíčovou roli. Na soud se totiž obrátil Seminola Jimcy McGirt, který byl v roce 1997 odsouzen v okrese Wagoner za znásilnění čtyřleté dívky. Stěžoval si, že měl být souzen jen federálním soudem.

Verdikt Nejvyššího soudu znamená, že odsouzení nyní 71letého McGirta není pravomocné.

Foto: ČTK/AP

Jimcy McGirt odsouzený za znásilnění.

Časopis Atlantic uvedl, že na konci loňského roku bylo ve věznicích v Oklahomě 1887 původních obyvatel, kteří se dopustili trestných činů na území rezervace. Jen deset z nich je tak vážných, aby se jimi zabývaly federální soudy.

Verdikt zkritizoval americký ministr spravedlnosti John Roberts s tím, že by mohl destabilizovat státní soudnictví v Oklahomě. „Schopnost státu stíhat vážné zločiny bude zbrzděna a minulé verdikty za celé dekády by mohly být vyhozeny do koše. Dnešní rozhodnutí vytváří nejistotu pro další autoritu státu nad jakoukoli indiánskou oblastí od územního plánování a daní až po rodinu a ochranu životního prostředí,“ uvedl.

Bývalý předseda Nejvyššího soudu národa Kríků (Muscogiů) Jonodey Chaudhuri ale odmítá, že by mělo dojít k právnímu chaosu: „To by mohlo být uplatněno jen na malou část původních obyvatel, kteří se dopustili zločinů v rámci rezervace.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám