Hlavní obsah

Půl miliónu lidí v USA je bez dodávek pitné vody, kontaminovaly ji sinice

Aktualizováno

Na půl miliónu lidí v americkém Toledu, které je čtvrtým největším městem Ohia, se v sobotu ocitlo bez dodávek pitné vody. V Erijském jezeře byly naměřeny vysoké koncentrace jedovatých látek, které produkují sinice, uvedla agentura Reuters. Úřady vyhlásily stav nouze.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek Erijského jezera

Článek

Úřady vyzvaly obyvatele, aby nepili vodu z kohoutku, a guvernér Ohia John Kasich vyhlásil v oblasti stav nouze.

Kontaminovaná voda by mohla zasáhnout játra a způsobit průjem, zvracení, žaludeční nevolnost, otupělost či závratě, sdělili představitelé města. Převaření prý jedovaté látky nezničí. Úřady přitom podle Reuters nedokázaly sdělit, kdy bude voda z vodovodního řádu opět bezpečná.

Balená voda byla vyprodána

Zavřít už musela většina restaurací či zoologická zahrada v Toledu a ve městě se objevila střediska pro distribuci pitné vody. Mnohé obchody krátce po zveřejnění varování vyprodaly balenou vodu na skladě a lidé se vydávali i za hranice státu, aby si ji obstarali, napsal Reuters.

"Vypadá to jako Černý pátek," uvedla podle webu listu Guardian Aundrea Simmonsová ve frontě před lékárnou. "Mám děti a stárnoucí rodiče. Vodou zapíjí léky," sdělila žena předtím, než si z obchodu odnesla čtyři balíky vody.

Potenciálně nebezpečné vodní květy způsobuje vysoké množství dusíku a fosforu. Tyto látky, které se mohou do jezer dostávat s vodou z nadměrně hnojených polí nebo ze špatně fungujících septiků, jsou živnou půdou pro řasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám