Hlavní obsah

První zatčení v souvislosti s Chybou krvácejícího srdce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Policie v Kanadě zatkla 19letého muže, který prolomil počítačový systém kanadského finančního úřadu (CRA). Využil tak jednu z nejzávažnějších bezpečnostních trhlin v historii internetu - Chybu krvácejícího srdce. Je to vůbec první zatčení v souvislosti s případem, uvedla ve čtvrtek stanice BBC.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stephen Arthuro Solis-Reyes z města London v provincii Ontario čelí obvinění z krádeže čísel 900 pojištěnců. Do sítě CRA pronikl minulý pátek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Finanční úřad byl sice jednou z prvních velkých organizací, která po ohlášení bezpečnostní chyby své internetové služby přerušila, přesto však toto opatření přišlo pozdě.

„Domníváme se, že pan Solis-Reyes získal z registrů CRA soukromé informace tím, že využil slabiny, známé jako Chyba krvácejícího srdce,“ uvedli ve svém prohlášení vyšetřovatelé.

Mladík byl obviněn z krádeže dat a nedovoleného průniku do cizího počítače.

O dalších se možná teprve dozvíme

Na Chybu krvácejícího srdce upozornily minulý týden technologické firmy Google a Codenomicon. Chyba podle expertů zasáhla dvě třetiny internetu, jelikož se týká knihovny OpenSSL, jednoho z nejrozšířenějších kryptovacích softwarů na internetu.

Mezi postiženými byly i velké portály, jako jsou například Yahoo.com, Flickr.com či Mail.com. Odborníci upozornili, že by si uživatelé měli z preventivních důvodů změnit svá internetová hesla. [celá zpráva]

Experti varují, že brzy mohou být odhaleny další útoky, jako byl ten Solis-Reyesův v Kanadě. Stovky tisíc webových stránek nyní usilovně trhlinu záplatují, což může podle deníku The Washington Post způsobovat v některých případech výpadky nebo i zpomalení internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Autor Chyby krvácejícího srdce se přiznal

Chybu do šifrovací knihovny Open SSL, známou jako Heartbleed (Chyba krvácejícího srdce), která ohrozila velkou část internetu, vnesl dobrovolný programátor...

Výběr článků

Načítám