Hlavní obsah

Průlom v USA. Za masakr ve škole potrestají i střelcovu matku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota v americkém státě Michigan v úterý uznala vinnou z neúmyslného zabití matku střelce, který v roce 2021 ve škole zabil čtyři studenty. Jennifer Crumbleyová je prvním rodičem v USA, který byl shledán odpovědným v souvislosti s masovou střelbou, kterou provedlo jeho dítě. Výši trestu soud oznámí 9. dubna.

Za masové zabíjení ve škole v USA nese vinu i střelcova matka, řekla porota.Video: Reuters

 
Článek

Crumbleyová byla nyní shledána vinnou ve všech čtyřech případech neúmyslného zabití, za každý z nich jí hrozí maximální trest 15 let vězení. Při čtení rozhodnutí porotců podle BBC vypadala netečně a koukala do země. „Ptala jsem se sama sebe, jestli bych něco udělala jinak, a neudělala bych to,“ řekla podle stanice CNN u soudu Crumbleyová.

Obhajoba vinila ostatní: Jejího manžela, že dostatečně nezajistil zbraň, školu za to, že ženu včas neinformovala o problémech s chováním jejího syna; a také samotného chlapce, který útok naplánoval a provedl na vlastní pěst.

Foto: Mandi Wright, ČTK/AP

Jennifer Crumbleyová u soudu

Pochlubil ses jim svou novou zbraní, ptala se matka střelce z michiganské školy

Amerika

Tehdy patnáctiletý Ethan Crumbley v roce 2021 dostal podle žalobců od rodičů jako dárek poloautomatickou pistoli, která byla volně přístupná v neuzamčeném šuplíku.

Žalobci u soudu předložili důkazy, že chlapec si také rodičům stěžoval na halucinace a marně žádal o pomoc s duševními problémy. Crumbleyová nicméně u soudu řekla, že si nemyslí, že by její syn měl psychické problémy. Žalobci však doložili, že ve zprávách se svým tehdejším milencem před střelbou vyjadřovala obavy, že její syn „udělá něco hloupého“.

Foto: Profimedia.cz

Ethan Crumbley u soudu

Chlapec na střední škole Oxford High School ve státě Michigan nakreslil obrázky s násilnou tematikou. Rodiče si ho tehdy ale odmítli z vyučování vyzvednout. Ethan byl poslán zpět do třídy, kam pronesl v batohu zbraň. O pár hodin později začal po svých spolužácích střílet, čtyři zabil a několik dalších zranil. Loni v prosinci ho soud poslal na doživotí za mříže. Soudce odmítl žádost obhajoby o kratší trest a odepřel odsouzenému i možnost podmínečného odpuštění zbytku trestu.

Podle amerických úřadů jsou za čin zčásti zodpovědní i Crumbleyho rodiče, kteří ignorovali psychické problémy svého syna a jen pár dní před útokem mu jako dárek dali zbraň. Podle porotců Crumbleyová nezabránila svému synovi ve smrtící střelbě a ignorovala varovné signály o duševním stavu svého syna, vinili ji i z nedbalosti.

Foto: Profimedia.cz

Pietní místo po střelbě na Oxford High School

Manželská dvojice byla obviněna už několik dní po střelbě. Před policií se skrývali, než byli zatčeni. Ve vazbě jsou už zhruba dva roky, bez možnosti složení kauce.

Otec střelce James Crumbley čelí v odděleném soudním případu stejným obviněním jako jeho manželka. Vinu odmítá, před soudem by měl stanout v březnu.

Vlnu odsouzených rodičů expert nečeká

Nynější rozhodnutí poroty o vině Crumbleyové vyvolalo spekulace, že stíhání nyní mohou čelit i další rodiče dětí, které rozpoutaly masové střelby. „Může být každý rodič skutečně zodpovědný za vše, co jeho děti dělají, zvláště když to nelze předvídat?“ ptala se u soudu i Shannon Smithová, obhájkyně Crumbleyové.

„Chápu, že to nebyla ta nejlepší matka na světě, ale tohle není zločin,“ řekl také BBC Stephen J Morse, profesor práva a psychiatrie na Pensylvánské univerzitě. Rozhodnutí by podle něj mohlo vytvořit špatný precedens, přimět soudy, aby v podobných situacích hledaly „obětní beránky“.

„Nebojím se, že to otevře dveře pro obvinění dalších rodičů,“ řekl také Frank Vandervort, klinický profesor práva na Michiganské univerzitě. „Myslím, že okolnosti tohoto případu jsou jedinečné a svým způsobem extrémní,“ dodal.

Po střelbě na škole v Michiganu obvinili i rodiče útočníka

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám