Hlavní obsah

Protesty po sporných volbách v Bolívii si vyžádaly dva mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Dva lidé zemřeli ve městě Santa Cruz na východě Bolívie při střetech mezi stoupenci a odpůrci prezidenta Eva Moralese, který se prohlásil vítězem prezidentských voleb z 20. října. Informoval o tom ve středu podle agentury AFP ministr obrany jihoamerické země Javier Zabaleta. Výsledky voleb proto překontroluje Organizace amerických států.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Policie v Bolívii zasáhla proti zastáncům opozice v La Pazu.

Článek

„Je pravda, že byly zmařeny lidské životy a ty jsou nenahraditelné,” řekl Zabaleta televizní stanici PAT.

Tento týden zesílily protesty kvůli výsledkům prezidentských voleb z 20. Jenom v pondělí skončily nejméně tři desítky lidí v nemocnici. Na řadě míst jihoamerické země vyrostly na silnicích barikády a demonstranti zablokovali i příjezdové trasy do několika větších měst.

Morales obhájil post bolivijského prezidenta už v prvním kole, opozice to odmítla

Amerika

Volby, které se konaly 20. října, vyhrál už v prvním kole stávající dlouholetý prezident, socialista Evo Morales. Favorit opozice a exprezident Carlos Mesa však označil sčítání výsledků za podvod a jeho příznivci vyšli do ulic. Přestože to během sčítání vypadalo, že se uskuteční druhé kolo, po jednodenní pauze  zveřejnila volební komise výsledky, z nichž plynulo, že Morales má dostatečný náskok, aby se druhé kolo konat nemuselo.Okamžitě propukly protesty.

Morales vede v bolivijských prezidentských volbách, v ulicích propukly protesty

Amerika

Organizace amerických států (OAS), která už dříve vyjádřila pochybnosti ohledně výsledků voleb, ve středu oznámila, že ve čtvrtek zahájí kontrolu hlasování kvůli podezření opozice ze zmanipulování voleb.

Mesa však ve středu prohlásil, že nedůvěřuje překontrolování voleb „dohodnuté mezi OAS a (Moralesovou stranou) MAS”.

Socialista Morales stojí v čele Bolívie jako její první indiánský prezident už od ledna 2006, a je tak nejdéle vládnoucím latinskoamerickým prezidentem. Za jeho vlády se Bolívie těšila relativní stabilitě a hospodářskému růstu. Opozice ho však viní z autoritářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám