Hlavní obsah

Pro odklad olympiády kvůli viru zika není důvod, tvrdí WHO

• Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že pro odklad či zrušení letních olympijských her v Riu de Janeiro kvůli viru zika není důvod. Reagovala tak na výzvu asi 150 lékařů a vědců, kteří na WHO jako instituci Organizace spojených národů v tomto smyslu apelovali v otevřeném dopise.

Foto: Mike Blake, Reuters

Varování před postřikem proti komárům

Článek

Podle WHO nemá konání olympiády na ziku vliv a přesunutí her jinam či na jiný termín by šíření viru nijak neovlivnilo.

Autoři výzvy se ale obávají, že lidé, kteří by se nemocí v Brazílii nakazili, by virus dál mohli dál šířit v domovských státech. Komáři rodu Aedes Aegypti, kteří nákazu přenášejí, žijí i na jiných kontinentech než v Americe.

Očekává se, že Rio navštíví asi půl miliónu lidí.

Virus zika nezpůsobuje žádnou vážnou nemoc, ale podle vědců vede k poškození plodu u těhotných žen. Byl zjištěn i ve spermatu a vědci zkoumají, zda se šíří pohlavním stykem. Několik těchto případů už bylo zaznamenáno.

Anketa

Měla by se letní olympiáda v Riu kvůli viru zika zrušit nebo odložit?
Ano
75,1 %
Ne
14,3 %
Nedovedu posoudit
10,6 %
Celkem hlasovalo 1695 čtenářů.

Reklama

Související články

WHO varuje před zikou v Evropě během léta

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu varovala před rizikem rozšíření viru zika v Evropě během letní turistické sezóny. Riziko epidemie je ale na...

Hry v Riu vyvolají pandemii, varoval imunolog

Necelých sto dní před zahajovacím ceremoniálem letních olympijských her v Riu de Janeiru čelí Brazílie nebývale velkému množství problémů a krizí. Patří k nim...

Výběr článků

Načítám