Hlavní obsah

Prasečí chřipkou se nakazil milión Američanů, tvrdí úřad

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké centrum pro nemoci a prevenci CDC uvedlo v sobotu, že se virem prasečí chřipky letos v USA nakazil milión lidí. Je to výrazně vyšší číslo, než jaké je v oficiálních záznamech. Testy potvrdily nákazu virem A(H1N1) v USA u 27 717 osob, tři tisícovky z nich musely být hospitalizovány a 127 jich zemřelo.

Článek

Říkáme, že za rok byl ve Spojených státech nejméně milión případů nákazy novou mutací viru H1N1,“ uvedla Anne Schuchatová z CDC a dodala: „Zaznamenané případy jsou jen vrchol ledovce.“ CDC pro výpočet použila matematický model, který vycházel z dat poskytnutých lékaři.

Jestliže by čísla byla skutečně pravdivá, znamenalo by to, že úmrtnost na prasečí chřipku je mnohem menší, než se doposud uvádělo. Průměrný věk obětí viru je v USA 37 let, zasaženi jsou většinou lidi mladší padesáti roků a největší potíže mají lidé, kteří mají astma nebo cukrovku.

Odborníci však nyní sledují více dění na jižní polokouli, kde je zima a tedy období, kdy je virus virulentnější. Zaměřují se především na země, kde se nemoc nejvíce rozšířila, tedy na Chile, Argentinu a Austrálii. Chile hlásí 6211 případů a 12 mrtvých, Austrálie 3677 případů a pět mrtvých a Argentina 1587 případů a 26 mrtvých.

České ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo, že s podezřením na nákazu prasečí chřipkou bylo v ČR vyšetřeno 349 osob. U devíti se nákaza potvrdila, u jedenácti se čeká na výsledek a v 329 případech byla infekce vyloučena. Tři lidé jsou kvůli nemoci hospitalizováni, dva v Praze ve Fakultní nemocnici Bulovka, jeden na infekci v Třebíči.

Reklama

Výběr článků

Načítám