Hlavní obsah

Pozůstalí se chtěli dostat k manažerům vybuchlé chemičky, zasahovat musela armáda

– Coatzacoalcos

Pozůstalí po obětech středečního výbuchu v chemičce v mexickém přístavním městě Coatzacoalcos žádají po petrochemické společnosti Petroleos Mexicanos (Pemex) odpovědi. A vedení Pemexu mlčí. Před vstupem do areálu proto došlo ke strkanicím a zasahovat musela i mexická námořní pěchota.

Foto: Reuters

Pozůstalí se pokusili do areálu chemičky proniknout násilím.

Článek

Bilance neštěstí je tragická. Výbuch nepřežilo čtyřiadvacet lidí a třináct dalších zůstává v nemocnici v kritickém stavu. Celkem je hospitalizováno devatenáct lidí.

U plotu kolem areálu petrochemického závodu se shromáždily desítky lidí, kteří chtějí mluvit s manažery Pemexu. Podle agentury AFP se někteří z nich pokusili proniknout do areálu násilím. Zasahovat museli příslušníci mexického námořnictva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po explozi v mexické továrně unikly do ovzduší jedovaté plynyVideo: Reuters

„Jediné, co chci, je spravedlnosti v případu mého syna,“ křičela podle BBC matka jednoho ze zaměstnanců chemičky Rosa Villalobosová. Ihned po nehodě objela všechny nemocnice, v žádné z nich ale syn neležel, ani se neozval, a tak o něm žena nemá žádné zprávy.

A manažeři z Pemexu stále mlčí. „Jsme zoufalí, protože nepřichází nikdo, kdo by s námi mluvil tváří v tvář. Řekli nám, že dýcháme toxiny a měli bychom odejít, ale když to uděláme, mohou se zatím zbavit těl,“ vysvětlil BBC bratr další z obětí, jedenadvacetiletý Ancelma Cordero.

K neštěstí došlo podle prohlášení společnosti Petroleos Mexicanos ve středu ve 22:15 SELČ. Guvernér státu Veracruz řekl BBC, že lidé pocítili explozi v okolí deseti kilometrů.

Než přivolaní hasiči dostali následný požár pod kontrolu, uběhlo několik hodin. Příčina výbuchu zůstává nejasná. Není to ovšem poprvé, co v této chemičce podniku Petroleos Mexicanos na jihu Mexika k tragické explozi došlo.

Foto: Reuters

Následky exploze

Letos v únoru při podobném incidentu zemřel jeden člověk. Další dva přišli o život tentýž měsíc při požáru na jedné z těžebních plošin firmy Pemex v Mexickém zálivu.

V roce 2013 si výbuch v sídle Pemex vyžádal dokonce 32 obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám