Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii vyhnaly z domů tisíce lidí, vítr začíná utichat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KALIFORNIE

V kalifornském Malibu znovu zuří požáry. V sobotu bylo evakuováno až 14 000 jeho obyvatel. Podle hasičů plameny zničily asi 49 domů a 27 jich poškodily, zatím si však nevyžádaly žádná zranění. Se sobotním večerem však začal utichat prudký vítr, který oheň rychle žene krajinou, a situace se začala uklidňovat. Polovina evakuovaných se tak mohla vrátit do svých domovů. Situace však zůstává nejistá a v řadě míst požáry pokračují.

Článek

O zlepšení situace informoval v neděli šéf hasičských sborů losangeleského okresu Michael Freeman.

Vyšetřování prokázalo, že oheň vypukl podél prašné cesty, tedy mimo asfaltovanou dálkovou silnici, a vznikl lidským přičiněním. Policie dosud upřesňuje, zda byl požár založen úmyslně, řekl agentuře AP okresní požární inspektor Rick Dominguez.

Požár rozšířil po krajině takzvaný Svatoanenský vítr, jehož příchod meteorologové předvídali. S utichnutím větru polevily i požáry.

Plameny se objevily brzy ráno místního času (12:30 SEČ) nedaleko města a jejich rychlému rozšíření pomohl silný vítr. Ohně hoří především v kaňonech a na kopcích kolem Malibu a podle místních hasičů za pět hodin spálily 2 000 hektarů území. "Je to jako když za hořící pochodní fouká fén," řekl v sobotu inspektor Sam Padilla z hasičského sboru z Los Angeles.

Úřady evakuovaly obyvatele stovky domů, jako nouzový přístřešek lidem sloužila místní univerzita. S živlem bojovalo zhruba 1 700 hasičů a podporovalo je asi přes dvacet vrtulníků a hasících letadel.

Čtvrt hodiny na sbalení věcí

"Když jsme opouštěli dům, byly plameny na zahradě," řekla jedna z obyvatelek města. "Viděli jsme, jak se požár přibližuje k domu a také hustý kouř," dodala.

Jiná rodina sdělila agentuře AP, že na opuštění příbytku měla 15 minut. "(Požár) postupuje rychleji, než jsem kdy viděl," řekl muž.

"Zůstala jsem v domě, dokud jsem mohla dýchat, žhavý popel poletoval všude," uvedla další žena. "Byla tma a já jsem stála před domem. Nic jsem neviděla. Neměla jsem ani čas si vzít dostatek důležitých věcí, jako například doklady," poznamenala.

Během požárů, které zachvátily Kalifornii v říjnu a rozšířily se rovněž z okolí Malibu, shořelo na 2 200 čtverečních kilometrů území. Řádění živlu si tehdy vyžádalo 14 obětí a způsobilo škody v hodnotě více než miliardy dolarů (18 miliard korun). Plameny sežehly kolem 2 000 domů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kalifornii evakuovali skoro milión lidí

V Jižní Kalifornii bylo kvůli pokračujícím požárům evakuováno již skoro milión lidí. Přes 20 ohnisek spálilo od hranic s Mexikem po distrikt Los Angeles...

Kalifornská spáleniště zamořila ovzduší

Před mimořádně špatným ovzduším varovaly o víkendu kalifornské úřady obyvatele, kteří v minulých dnech čelili katastrofálním požárům. Hustý dým nad většinou...

Výběr článků

Načítám