Hlavní obsah

Pomoc Haiti stále vázne, třetina táborů ji nedostala

Novinky, ČTK, aš, AFP, Reuters, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Situace na Haiti se sice zlepšila, v sobotu dokonce v Port-au-Prince otevřely banky, takže se lidé po dvanácti dnech dostali ke svým penězům, protože bankomaty ve městě dosud nefungují. Ovšem distribuce pomoci stále vázne, do třetiny táborů se nedostala.

Článek

Problémem je rozsah katastrofy a i fakt, že se zcela zhroutila struktura společnosti a humanitární organizace musely operovat samy bez návaznosti na místní úřady, které nefungovaly. Situace navíc komplikovala zločinnost, část města ovládly gangy uprchlých vězňů.

Nepokoje při rozdělování pomoci

Mezi Haiťany je patrné napětí, protože jejich strádání je dlouhé. V neděli při rozdělování pomoci museli brazilští příslušníci vojsk OSN použít slzný plyn a střílet do vzduchu. Rozdělování potravin, sojového oleje, vody a radiových přijímačů na bývalém vojenském letišti začalo v klidu - vytvořily se dvě dlouhé fronty čekajících. Většina z nich od zemětřesení 12. ledna ještě žádnou pomoc nedostala. Pak v davu propuklo několik potyček a nakonec se situace natolik vyostřila, že brazilské modré přilby musely použít varovných výstřelů a slzného plynu.

 Podle agentury AFP není jasné, zda se pracovníkům Světového programu pro výživu (WFP) a stabilizační mise OSN na Haiti (MINUSTAH) podařilo rozdělování pomoci dokončit. Podle mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Elisabeth Byrsové šlo o ojedinělý incident a z humanitárních operací je hlášeno jen málo násilí. Modré přilby mají situaci pod kontrolou. "Je normální, že dochází k takovým ojedinělým aktům kvůli podrážděnosti a beznaději," poznamenala mluvčí.

Dodávky pomoci váznou

"Kvůli problémům s dodávkami panují obavy o bezpečnost. WFP omezila některé své aktivity po pátečním útoku na dva zásobovací konvoje", řekl náměstek ředitele haitské pobočky WFP Thiry Benoit. "Je tu skutečný bezpečnostní problém," uvedl na briefingu s haitským premiérem. Při distribuci potravin pomáhají američtí vojáci.

Přeživší si ale stěžují, že o jídlo musí stále bojovat. Dodávky pomoci jsou podle nich nedostatečné. "Moje žena je dneska venku a hledá jídlo. Lidé se ptají, kdy přijedou Američané pomoci," sdělil zahraničním novinářům Dominique Tombeau. Ovoce a zeleniny je v pouličních stáncích prý dost, ale lidé nemají peníze, aby si je mohli koupit. Ceny jsou navíc mnohem vyšší než před zemětřesením.

Foto: Reuters

 Šéf americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Rajiv Shah uvedl, že organizace dělá vše, co je v obtížných podmínkách v jejích silách. "Nikdo to nepochopí, dokud tu nebude," řekla Gina Jacksonová z USAID. Představitelé WFP uvedli, že pomoc se dostala do víc než dvou třetin táborů.

Otevření bank ale situaci zlepšilo, protože lidé již mají možnost zaplatit za potraviny a další nutné životní potřeby. Haitské úřady uvedly, že od otevření bank si slibují oživení ekonomiky a zlepšení stávající situace.

Pohřeb arcibiskupa

U pobořené katedrály v Port-au-Prince se v sobotu sešlo několik tisíc haitských katolíků na pohřbu metropolitního arcibiskupa Josepha Miota, jehož tělo bylo nalezeno den po zemětřesení pod troskami arcibiskupské rezidence v sousedství katedrály. Smuteční mši byl přítomen i haitský prezident René Préval, členové diplomatického sboru i vlády a církevní hodnostáři.  

Koncet vynesl 58 miliónů dolarů

Haiti také pomohli umělci. Dobročinná akce Hope for Haiti Now, kterou zorganizoval herec Georghe Clooney a kterou přenášely televize, vynesla 58 miliónů dolarů (kolem miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám