Hlavní obsah

Policisté zasahují proti propalestinským demonstrantům v areálu Kalifornské univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američtí policisté zasahují v areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) proti propalestinským demonstrantům, kteří na pozemcích kampusu už několik dní táboří. Napoprvé demonstranti méně početné policisty vytlačili, později se však vrátily policejní posily a hrozí demonstrantům zatčením, pokud tábor nevyklidí. Demonstranti na sociálních sítích hlásí, že na místě zasahuje více než 150 policistů, informovala stanice CBS News. Zatčeny byly přinejmenším desítky lidí, hlásila později stanice CNN.

Američtí policisté zasahují v areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles.Video: Reuters

 
Článek

„Autobusy policejních těžkooděnců právě dorazily, napočítal jsem přes 150 vystupujících z policejních autobusů směřujících do tábora,“ napsal na sociální síti X z místa Anthony Cabassa, který sám sebe označuje jako „nezávislého novináře“.

„Policie se snaží prolomit bariéru demonstrantů, následují rvačky, několik zraněných,“ dodal později s tím, že demonstrantům se zpočátku dařilo policistům bránit v postupu.

Foto: Ethan Swope, ČTK/AP

Zásah policistů v UCLA

V táboře v areálu UCLA v okamžiku policejního zásahu podle CBS zůstávaly navzdory výzvám k odchodu stovky demonstrantů, ještě početnější dav příznivců demonstrantů stál podle stanice okolo. Strážci zákona v přilbách a s ochrannými štíty začali v noci na čtvrtek amerického času odstraňovat část barikád, publikovala stanice CNN s tím, že policisté varovali demonstranty, že pokud neodejdou, hrozí jim nejen zatčení, ale i zranění.

Newyorská policie zadržela 300 lidí z univerzitních demonstrací

Amerika

Také škola studenty vyzvala k vyklizení tábora a pohrozila jim postihem v případě, že tak neučiní. Řada demonstrantů ale výzvy policistů i školy ignorovala.

Když se policisté přibližovali, zevnitř tábora bylo slyšet výkřiky: „Držte linii, držte linii!“ Skupina demonstrantů se snažila policistům bránit v dalším postupu tak, že se usadila na schodech s rozevřenými deštníky.

Demonstranti přitom napoprvé policisty vytlačili. První skupina strážců zákona, která během novic vstoupila do protestního tábora UCLA, odtamtud odešla s nepořízenou. „Neodcházíme!“ skandovali podstatně početnější demonstranti, zatímco policisté místo opouštěli. Později se však strážci zákona vrátili a zahájili zásah.

Foto: Ethan Swope, ČTK/AP

Policisté se přetahují s davem propalestinských podporovatelů

Policie už v úterý pozdě večer zadržela 300 lidí na propalestinských demonstracích v areálech Kolumbijské univerzity a City College v New Yorku. Vyklidila také budovu Kolumbijské univerzity, kde se předtím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Na UCLA se situace dál vyhrotila poté, co se tam ve středu střetli proizraelští a propalestinští demonstranti.

Demonstrace odrážejí nesouhlas mnoha mladých Američanů se způsobem, jakým Izrael vede v Pásmu Gazy ofenzivu proti palestinskému hnutí Hamás, kterou zahájil po brutálním útoku teroristického Hamásu a jeho spojenců na Izrael loňského 7. října. Protestující studenti požadují, aby školy přerušily obchodní vazby a investice, které jsou nějakým způsobem spojené s Izraelem, a volají po ukončení zabíjení palestinských civilistů.

Manifestace neprovázejí rozsáhlé násilnosti, ačkoliv k několika fyzickým konfrontacím již došlo. Vedení řady škol protesty často považuje za příliš rušivé, naopak židovští studenti uvádějí, že je provázejí projevy antisemitismu a oni se kvůli tomu necítí bezpečně. Protesty také přitahují aktivisty zvenčí, kteří vášně dál úmyslně rozdmýchávají.

Potyčka propalestinských a proizraelských demonstrantů v UCLA:

Konfrontace děsivou realitou: Propalestinským okupantům americké univerzity promítají venku zvěrstva Hamásu

Amerika

Výběr článků

Načítám