Hlavní obsah

Policie mohla masakru v Nashvillu zabránit. Varování kamarádky ale odbyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masakru na křesťanské škole v Nashvillu zřejmě bylo možné zabránit. Vražedkyně, která v pondělí postřílela šest lidí, se totiž krátce před činem svěřila kamarádce. Přes Instagram jí psala o tom, že chce provést něco hrozného. Kamarádka se snažila zalarmovat policii, leč marně. Upozornil na to deník The Independent.

Policie zveřejnila záběry střelkyně ve škole v NashvilluVideo: METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT, AP

 
Článek

„Plánuju dnes zemřít. Tohle není vtip. Až umřu, asi o mně uslyšíš ve zprávách. Uvidíme se v příštím životě,“ napsala 28letá Audrey Elizabeth Haleová své přítelkyni Averianně Pattonové.

Soukromé zprávy byly přes internetovou sociální síť odeslány v 9:57 místního času, tedy o 16 minut dříve, než se na tísňovou linku ozval první vyděšený volající.

V 10:13 vtrhla bývalá žákyně do školy, vyzbrojena dvěma útočnými puškami a pistolí. Zastřelila tři děti a tři dospělé. Kamera na chodbě zachytila, jak chladnokrevně kráčela školní budovou a pátrala po možných obětech.

Policie zveřejnila záběry ze střelby na škole v Nashvillu. Útočila transgender osoba

Amerika

Přítelkyně, která krátce předtím dostala výše zmíněné zprávy, vypověděla, že se Haleová v minulosti potýkala s psychickými problémy. Pattonová proto neváhala a volala policii.

Operátor tísňové linky ji ale odbyl, že má zavolat na běžné číslo. Tam ji nechali čekat sedm minut a pak slíbili, že pošlou hlídku k Haleové domů. To už však bylo pozdě.

Pachatelka vnikla do budovy školy v 10:00 ráno místního času vedlejším vchodem. Policie se o střelbě dozvěděla v 10:13. Ozbrojenou útočnici dopadla a zastřelila v 10:27 v prvním patře.

„Byla to milá osoba, trochu tišší“

„Byla to milá osoba, možná trochu tišší. Její rodiče jsou nejspíš stejně v šoku jako kdokoli v sousedství. Zdá se to nereálné. Neexistuje nic, proč bych si myslel, že je schopna takové věci,“ řekl Sean Brashears, který vyrůstal jako soused Haleových.

Policie má podezření, že Haleová měla v merku útok i na další nespecifikované lokace. Média informovala také o tom, že se jednalo o transgender osobu, která bývala mužem.

Od začátku letošního roku se jednalo o druhý smrtelný a celkem 19. útok na amerických školách. Prezident Joe Biden po střelbě v Nashvillu prohlásil, že násilí se zbraněmi rozděluje americké komunity, a vyzval Kongres, aby přijal omezení práva na držení zbraní.

Bývalá žačka na škole v Nashvillu zastřelila šest lidí, z toho tři devítileté děti

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám